36'
37'

Onder 13 zaterdag, JO13-4, 3e klasse 53

11 maart 2017 12:30

Vandaag was het na een lange winterstop weer zover: de eerste wedstrijd van de voorjaarscompetitie. Nou ja, de eerste? De eerdere twee wedstrijden zijn afgelast vanwege te natte velden. Van slecht weer hebben we vandaag geen hinder. Het is een graadje of 15, strakke lucht, bescheiden wind, kortom, het is heerlijk voetbal weer. Helaas zijn Lars, Nemo, Raphael en Olaf vandaag afwezig. Trainer Pascal is er vandaag ook niet bij. De rest van het team verschijnt in het nieuwe sponsorpak, veelal op tijd, in de kleedkamer. De dames en heren hebben er merkbaar veel zin in. Ze kleden zich om en daarna volgt de teambespreking. De vaste patronen worden doorgenomen en de spelers luisteren, veelal, aandachtig en vullen elkaar, waar nodig, aan.

Na de gebruikelijke warming up, die aanvoerder Sen leidt, zijn er maar twee ballen beschikbaar. Daarom schieten de startende aanvallers van vandaag (Marijn, Samuel en Sen) de keeper (Tom) in. De middenvelders zijn Noud, Mees en Tijn. De verdedigers Julee, Meike, Joost en Ricardo. Jesse en Bennis starten op de bank. De spelers starten met een jaag en pass opwarmingsspel waarbij de regels streng gehanteerd worden. Slechte pass? Dan word je jager. De jager raakt de bal? Dan wordt degene die de pass gaf jager. Hoewel er ook passes fout gaan, gaan er vooral veel goed. Er wordt serieus overgeschoten en fanatiek gejaagd. Er is geen tijd meer voor het traditionele afronden op de goal, want de scheids geeft aan dat de wedstrijd begint.

Het is al snel duidelijk dat GVAV de bovenliggende partij is en dat de gasten uit Appingendam meer achteruit, dan vooruit lopen. Toch zijn er over en weer kansjes. Met name aan de rechterkant wordt Marijn een paar keer vanaf het middenveld gelanceerd waardoor hij vliegensvlug met de bal aan de voet naar de goal van de tegenstander toe kan rennen. De eerste drie keer dat dit gebeurt besluit hij een voorzet te geven. De trainer waardeert het op zich dat er een voorzet gegeven wordt, maar afgesproken was om zo doelgericht als mogelijk te zijn. Na een verbale correctie schiet Marijn zijn volgende kansen op de goal en dat zorgt voor veel dreiging (net langs de paal). Na een kwartier wordt Sen gewisseld, Jesse wordt linksvoor. 3 minuten later geeft Mees, vanuit een drukke onoverzichtelijke situatie een pass op maat op de vrijstaande Jesse. Boem. 1-0. Bennis komt daarna in de spits op de plek van Samuel en kort daarna krijgt iedereen rust. Het is namelijk rust.

We bespreken in de rust, op het veld, wat goed gaat en wat beter kan. We zijn het er over eens: het loopt aardig, er moet efficiënter met de kansen omgegaan worden en dit gaat goed komen. De tweede helft start. Noud versiert kort na de rust een penalty, neemt hem zelf en het cliché klopt: laat nooit degene die de penalty verdiend heeft hem zelf ook nemen. De bal ploft op de kruising en springt weer het veld in. GVAV zet aan. Er wordt strak verdedigd, goed druk gezet, steeds beter overgespeeld en de ruimte op het veld wordt beter gevonden. Teamwork. In de tiende minuut van de tweede helft schiet Mees vanaf de rand van het strafschopgebied hard op de goal, maar hij mikt tegen de keeper. Die tikt de bal naar de zijkant en Bennis knalt hem meedogenloos hard tegen het dak van de goal aan. 2-0. Meike staat inmiddels rechtsbuiten en krijgt een kans. Ze schiet tegen de keeper. Jesse reageert attent, 3-0! Weer een paar minuten later bereikt Bennis Jesse met een boogballetje en die weet wel raad met dit buitenkansje. 4-0 en het is een hattrick voor hem!

Gedurende de wedstrijd staat de verdediging af en toe onder druk, maar er is altijd wel een speler die de situatie controleert. De trainer van de tegenpartij moppert te veel over de beslissingen van de scheidsrechter en krijgt daarom een laatste waarschuwing. Niet veel later krijgt hij zelfs een gele kaart van de scheidsrechter. Een smetje op een mooie en sportieve wedstrijd. Leerpunt is de techniek van het ingooien. De scheids lette hier goed op en heeft zeker 8 (!) inworpen van GVAV afgekeurd, wat direct balbezit voor de tegenstander opleverde. Het publiek heeft veel samenspel, inzet, wil om te winnen, individuele acties en een paar fraaie goals gezien en was daarom na afloop tevreden. Vlaggenist Mark deed het, zoals gewoonlijk, weer uitstekend. Volgende week tegen de nummer 1!