Senna Poppinga (scrimmage)

Onder 11, JO11-1, Groep 1 25

16 september 2017 9:15

Opstelling GVAV-Rapiditas JO11-1

Vandaag is het bijltjesdag voor de jo11-1: er moet gewonnen worden van en bij koploper Helpman om in het KNVB bekertoernooi te blijven. Op papier geen lichte opgave: de tegenstander van vandaag heeft in de twee voorafgaande wedstrijden exact hetzelfde doelsaldo opgebouwd als GVAV (+12), maar verdeelde de doelpunten wat beter over de potjes zodat zij vandaag met 6 punten beginnen (2x gewonnen): onze helden doen dat met 4 (1x gewonnen, 1x gelijk). Het-werd-een-kraker!
Het is koud en miezerig deze zaterdagochtend als we in alle vroegte naar het zuiden van de stad afreizen. Parkeren is als altijd op de Esserberg een uitdaging, maar tegen negenen staat toch het gehele team van trainer Rens op het veld, om een kwartiertje later aan deze 'soort-van' finale te kunnen beginnen.

Vanaf de aftrap neemt GVAV gelijk het initiatief, een beeld dat eigenlijk bijna de gehele wedstrijd hetzelfde blijft. Voetballend  is GVAV de betere ploeg, maar Helpman speelt compact en weet bijna elke keer ergens toch nog wel een voet tegen aan te krijgen. Positief en opvallend is dat onze mannen elkaar weer wat beter weten te vinden dan voorgaande wedstrijden en de strijd speelt zich dan ook voornamelijk op de helft van de tegenstander af.
Na een minuut of 5 is daar één uitzondering op: onze verdediger verkijkt zich op zijn tegenstander en geeft daardoor vrij baan voor de hangende spits van Helpman. Die laat zien waarom hij op het veld staat, verschalkt keeper Joost simpel en tekent geheel tegen de verhouding 1-0 aan.
Een domper zou je denken, maar niets is minder waar!  De vroege tegengoal blijkt het teken te zijn om er nog een tandje bij te zetten: het regent werkelijk kansen voor GVAV. Bijna iedereen schiet wel een keer op doel. Het vizier is echter nog niet helemaal scherp en het duurt nog ruim 10 minuten totdat uiteindelijk Rai op een prima crosspass van Senna de bal achter de Helpman goalie weet te krijgen: 1-1. Ondanks een paar kansen voor GVAV en een schot op de lat van de tegenstander is dat ook de ruststand.

In de tweede helft dringt Helpman meer aan en daar hebben we het een poosje lastig mee.  Keeper Joost, Damian en Rai krijgen gelukkig regelmatig hulp vanuit het middelveld (o.a. Matthias, Bilal en Richiano) zodat (soms met wat kunst en vliegwerk) er uiteindelijk niet meer dan een paar corners weg wordt gegeven. Aan de andere kant van het veld houdt de kansenregen aan, maar tot scoren komen Richiano,  Rojairo, Matthias en Bilal maar niet, terwijl de tijd rustig weg tikt.
Het zal toch niet.... Gelijkspel is voor Helpman genoeg, wij moeten echt winnen...
De spanning langs de lijn neemt toe, het spel wordt choatischer en kan eigenlijk beide kanten uit vallen. Letterlijk in de allerlaatste seconden blijkt het geluk rode sokken aan te hebben (voor de rest hebben we namelijk dezelfde clubkleuren als tegenstander Helpman): de bal valt zo maar uit een kluts een vrij staande Senna in de voeten. Die neemt beheerst aan en tikt daarna even beheerst de winst binnen: 1-2 en einde wedstrijd.

Wat een strijd! Zeker de laatste minuten zijn de fans van jo11-1 collectief weer een stukje grijzer geworden, maar het resultaat mag er zijn. Niet alleen in de uitslag, maar vooral ook in de groei die het team in het verloop van dit toernooi laat zien.
Leuk detail: volgende week staat er weer een GVAV team tegenover deze mannen van Helpman. De broeders van jo11-2 treffen uitgerekend deze ploeg voor hun eerste competitiewedstrijd. Succes mannen!