Jefitho Candelaria (afstandschot)

Onder 11, JO11-2, Groep 1 22

2 september 2017 9:00

Opstelling GVAV-Rapiditas JO11-2

Het is weer zover: nadat de trainingen eerder deze week weer hervat zijn mogen de eerste GVAV teams vandaag weer de wei in om daar te strijden voor de KNVB beker. Onze jo11-2 brengt dat naar Zuidhorn om het daar op te nemen tegen de plaatselijke jo11-2.
Met een nagenoeg complete groep (alleen Sebastiaan ontbreekt) reizen we in alle vroegte af. Eenmaal aangekomen blijken de mannen van trainer Niek er zin in te hebben: ondanks dat het nog fris is deze nazomerochtend staan ze al ruim voor het eerste fluitsignaal op het veld om de spieren warm te krijgen. Het steeds sterker wordende zonnetje doet de rest en als de wedstrijd begint kunnen ook bij de meegereisde fans langs de lijn de jassen uit.

Dat enthousiasme gaat overduidelijk mee de wedstrijd in: al na 2 minuten hebben de blauw-wit-roden de paal, lat en keeper al getest! Helaas geeft geen van allen mee en blijft de 0-0 op het scorebord. Sterker nog: dat blijft zelfs een hele tijd zo, ondanks een behoorlijk veldoverwicht en ruim voldoende pogingen van onze kant. GVAV houdt het veld mooi breed, heeft oog voor elkaar en speelt Zuidhorn als team met ogenschijnlijk gemak bij vlagen helemaal weg. In deze fase van de wedstrijd lijkt alleen het geluk in de afronding bij ons een beetje te ontbreken en vervult bovendien de keeper van de thuisploeg een glansrol.
En dan komt één van de wetten van Cruijff in het spel: 'Als jij niet scoort, dan doen hullie het wel'. De op een fantastische redding van Joost volgende corner blijkt een ouderwetse indraaier en vliegt onaangeroerd het doel in: geheel tegen de verhouding in 1-0 voor de groen-witten. Gelukkig laat niemand het kopje hangen en ook na deze tegenslag gaat het GVAV offensief gewoon door. De beloning voor al die inspanning laat helaas nog wel even op zich wachten...
Maar hij komt wel! Vlak voor rust zoekt Jefitho de achterlijn, zet voor en ... vindt het hoofd van Sergio. 1-1! Welverdiend en ranja (ook verdiend).

De tweede helft lijkt alles ineens anders. Al na enkele minuten is de score opgelopen naar 1-3: Diego en Sergio profiteren van ruimtes die lijken te ontstaan in de Zuidhornster verdediging en missen niet. GVAV heerst nog meer dan in de 1e helft: achterin houden Igor, Diego en Jefitho de boel aardig dicht en op het middenveld worden door Sacha, Dylan, Riemer, Mads en Sem bijna alle duels gewonnen. Bovendien houden onze mannen het veld mooi breed en blijven goed samenspelen.
Als niet veel later ook Mads 2x tot scoren komt lijkt de  strijd gelopen en wordt het prachtige, verzorgde spel vervangen door een variant die doet vermoeden dat iedereen zijn goaltje mee wil pikken. Dit zet onze verdediging regelmatig 1-op-1 (of erger...) en noodzaakt keeper Joost tot wat ferme ingrepen. Dat blijft meestal niet goed gaan, ook deze keer niet en de eerstvolgende goal valt dan ook aan de 'verkeerde kant': 2-5.
De laatste treffers vallen echter 'gewoon' weer in het goede netje, waarbij Igor bij beiden een glansrol speelt. De 2-6 met een bekeken schot van flinke afstand en de afsluitende door een heel sluw overstapje dat Jefitho in staat stelt de laatste treffer van de dag van een meter of 10 tegen de touwen te rossen.

Wat een mooi begin van het seizoen voor deze ploeg! Niet vanwege de winst (is ook fijn natuurlijk), maar vooral om de manier waarop. Er lijkt al een (h)echt team te staan en dat moet voor trainer Niek een prima basis kunnen zijn om een  leuk seizoen op te bouwen.

[betreft de eindstand] Ik heb gezien dat de wedstrijd als 2-6 de boeken in gaat. Ik heb echter echt 7 doelpunten (doelpuntenmaker en assist) in mijn notities staan en ben eigenwijs genoeg geweest om ze wel allemaal te (be)schrijven, voor de jongens die bij die scores betrokken waren. Scheidsrechter heeft natuurlijk altijd gelijk.