GVAV JO19-1 overleeft ‘Bekerpoule des doods’

GVAV-Rapiditas JO19-1

Groep 1 26

15 september 2018 14:30

Opstelling GVAV-Rapiditas JO19-1

In juni is de nieuwe trainer op JO19-1, Leudi Stoepman, begonnen met de nieuwe JO19-1 selectie. Hij heeft een mooie technische staf met Nas El-Baroudi en Luciano Amelo om zich heen weten te organiseren. Verder is er een betrokken en enthousiaste oudergroep die bereid is om mee te helpen om er een leuk, sportief en succesvol jaar van te maken.

Door de goede ontwikkeling die de gvav spelers afgelopen jaren hebben doorgemaakt, werd er behoorlijk aan de spelers getrokken om elders te gaan voetballen. Jammer dat die op deze leeftijd al gebeurd, maar gelukkig kozen de meeste spelers ervoor GVAV trouw te blijven en zich in te willen zetten om GVAV JO19-1 te helpen naar een hoger niveau.

Met 18 gedreven spelers is Leudi in juni dan ook begonnen met de voorbereiding. Er werd hard getraind en veel oefenwedstrijden ingepland. Elke week werd er geoefend tegen sterke tegenstanders die bijna allemaal volgend jaar op een hoger niveau uitkomen in de competitie. Je zag het team groeien en bij vlagen werd er mooi voetbal gespeeld. Dat er helemaal niet verloren werd, bevestigde dat JO19-1 een goede groep spelers heeft met veel potentie.

Na de zomervakantie werd er nog een oefenwedstrijd tegen vv Heerenveen gespeeld met een merkwaardig scoreverloop: na een 5-0 voorsprong, werd het 5-4 om uiteindelijk met 6-4 te winnen. Voor de trainer was dit een mooie gelegenheid om de leerpunten hieruit te halen en met de spelers te bespreken.

De bekercompetitie stond nu op het punt van beginnen. Met Zuidhorn (Hoofdklasse), Drachtster Boys (4e divisie) en Achilles 1894 (3e divisie) stonden aantrekkelijke tegenstanders op het programma en met GVAV JO19-1 meegerekend kun je wel zeggen dat dit de ‘poule des doods’ was.

De eerst wedstrijd tegen Zuidhorn domineerde GVAV vanaf de 1e minuut. En na een 3-0 ruststand, werd er met 6-0 gewonnen. Dit was een lekker begin, ook wetende dat Zuidhorn de 1e tegenstander is reguliere competitie.

De tweede wedstrijd werd op het mooie sportpark in Drachten afgewerkt tegen de Boys. In de warming up keken de ouders een beetje verschrikt op tegen de grote stevige Friese jongens. Maar GVAV had daar maling aan. Na een uitstekende 1e helft stond GVAV met 0-3 voor. De 2e helft werd er wat slordiger gespeeld en daar profiteerde Drachtster Boys van door één keer te scoren. Maar de 1-3 overwinning was wel net genoeg om op doelsaldo Achilles 1894 voor te blijven. Waardoor de laatste poulewedstrijd in Assen de beslissing zou brengen wie er door mag bekeren.

Bij Achilles 1894 stonden maar liefst 7 spelers op het wedstrijdformulier met een GVAV verleden. Het was dan ook een weer zien van veel oude bekenden en onder de spelers en ouders leefde deze wedstrijd, vooral omdat er nog zoveel op het spel stond.

GVAV begon goed aan de wedstrijd en kwam in het begin dreigend door, maar Achilles kreeg wat meer controle en langzamerhand de overhand. Keeper Carsten had een paar prachtige reddingen, maar was kansloos bij de 1-0. Er ontstond toen een open wedstrijd met kansen voor beide ploegen. Na zo’n 20 minuten spelen kreeg GVAV een penalty. Jamal had tegen Zuidhorn al eens overtuigend van 11 meter gescoord en kreeg nu weer het vertrouwen. Helaas wist de keeper de penalty met zijn voet te stoppen en uit de snelle counter die daarop volgde scoorde Achilles de 2-0.

Dit was even slikken en de vele toeschouwers uit Groningen die mee waren gekomen waren benieuwd hoe onze mannen hiermee om zouden gaan. Leudi deed een tactische aanpassing en GVAV kreeg steeds meer balbezit en de spelers vochten voor elke bal. Wat een teamspirit! Dit werd nog voor rust beloond met een doelpunt gescoord door Martijn, die door het drukken zetten van GVAV op de verdediging en keeper zo de bal vrij in het doel kon schieten. Met een 2-1 achterstand gingen we de rust in.

De jongens kregen de opdracht om meteen na rust met volle druk naar voren te spelen en veel risico’s in het spel te leggen. GVAV overdonderde Achilles hiermee en al na 2 minuten werd er gescoord. Tom stoomde weer eens op over de rechterkant en de voorzet kwam bij Jamal terecht die kon binnenschieten: 2-2! Met deze stand zou GVAV een ronde verder gaan, maar Leudi wilde dat de spelers nog steeds met volle druk zouden blijven spelen. Lang ging dit goed, Achilles kwam er moeizaam uit en GVAV combineerde mooi en kreeg kansen. De laatste 15 minuten ging Achilles alles of niet spelen. Overal werd één op één gespeeld met veel lange ballen op de sterke en lange spitsen van Achilles. Er kwam ook ruimte voor GVAV om te counteren, maar die werd niet altijd goed uitgevoerd. Hierdoor bleef het tot de laatste minuut erg spannend. Carsten maakte nog een wereldredding, Jamal gooide zich met gevaar voor het veroorzaken van een penalty nog goed voor de bal, Ward kopte de bal nog net voor het hoofd van een Achilliaan weg en verder werd er door het hele team met succes voor elke bal gestreden.

Na 2 minuten blessuretijd blies de scheidrechter af en was er een grote ontlading op het veld waarbij alle spelers van GVAV een feestje vierden. GVAV heeft de bekerpoule fase verdiend overleefd!

Volgende week begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen Zuidhorn om 14:30 uur.