Groep 1 01

30 maart 2019 14:45

A. (Andries) Dijkstra

Opstelling GVAV-Rapiditas JO19-1

Op 30 maart stond voor GVAV JO19-1 de kwartfinale gepland uit in Leeuwarden tegen LAC Frisia 1883 JO19-1. De laatste jaren zijn dit in de competitie altijd spannende wedstrijden geweest, waarbij de ploeg die thuis speelde vaak aan het langste eind trok. Verder staat LAC Frisia in de 3e divisie met een erg jonge ploeg (LAC staat bekend om het vroegtijdig doorschuiven van jeugdspelers voor hun ontwikkeling) keurig in de middenmoot. Met die wetenschap in het achterhoofd gingen we toch wel gespannen naar de Friese hoofdstad.

Op weg naar deze kwartfinale had GVAV JO19-1 al een aantal ploegen uitgeschakeld die in hogere competities uitkomen: Be Quick 1887, Achilles 1894 en Drachtster Boys. Verder vonden ook Zuidhorn en Amicitia hun Waterloo tegen de Cup fighters van GVAV. Op het mooie hoofdveld van LAC Frisia, in prachtig lente weer en voor veel fanatieke en luidruchtige  supporters kon deze topper gespeeld worden.

De eerste 5 minuten begon GVAV voorzichtig. Het leek wel of de mannen een stormloop van de tegenstander hadden verwacht, maar die kwam maar niet. Dan zelf het initiatief maar overnemen en dat leverde kansen op. Twee vrije trappen op randje 16-meter werden door Martijn en Ricardo iets te voorzichtig ingeschoten en konden door de keeper gepakt worden. Verder waren er nog drie mooie aanvallen over de rechterkant met voorzetten van Mo en Tom. Eén daarvan werd bij eerste paal ingetikt door Martijn, maar de keeper redde deze inzet. Op de kopbal van Jamal was hij kansloos, alleen ging de bal via de onderkant van de lat er weer uit. En bij een teruggelegde bal naar de penaltystip schoot Jordy de bal hard over.

Halverwege de eerste helft kwam dan de verdiende 0-1. Vanaf de linkerkant mocht er een vrije trap genomen worden. Daar was afgelopen donderdag op de training nog op geoefend en niet zonder resultaat. De bal kwam precies waar Jonathan hem had verwacht en hoefde de bal slechts te schampen met het hoofd. Nu moest LAC Frisia komen, maar de organisatie stond zo goed bij GVAV dat er geen fatsoenlijke tegenaanval werd opgezet. Een aantal keren zag het er wat dreigend uit als GVAV zelf een foutje maakte in balbezit.

De ruststand was 0-1, maar had eigenlijk hoger moeten zijn. In laatste 15 minuten kreeg GVAV nog zeker drie kopbal kansen op 5 meter van het doel. Maar ze misten allemaal snelheid op de juiste richting.

De meegereisde ouders en supporters waren allemaal onder de indruk van wat GVAV op de mat had gelegd, maar wat zou de tweede helft brengen? In het begin hetzelfde beeld als de eerste helft. GVAV ging lekker door met combineren en aanvallen en het wachten was op de 0-2. En die kwam er: Een lange bal van Carsten werd goed meegenomen over de linkerkant door Jamal. Martijn liep al naar de eerste paal en kon de voorzet heerlijk binnenschieten met zijn linkerbeen. Wat een ontlading op en rond het veld daarna.

Nu kwam er een fase dat LAC Frisia wel moest komen en dat gebeurde. Het spel werd wat onvriendelijker van beide kanten en GVAV moest soms aan de noodrem trekken. Waar Jordy in de eerste helft geel kreeg voor het wegtrappen van de bal, maakten Ricardo en Tom overtredingen om de aanval van LAC eruit te halen. Beiden ‘beloond’ met geel. GVAV overleefde deze 10 minuten durende opleving van de tegenstander waarbij Carsten één keer gestrekt moest om een bal naast te tikken en één keer ging een doelpoging voorlangs.

Daarna was het GVAV weer met controle over de wedstrijd. En zo’n 15 minuten voor tijd viel de beslissing. Martijn draaide een corner mooi voor de goal en Jonathan kopte hem hard via grond in de goal. En bijna meteen na de aftrapt veroverde GVAV de bal weer en speelde Kent Jonathan aan in het strafschopgebied, waarna hij onderuit gelopen werd. De toegekende strafschop mocht Jeroen nemen en schoot hem feilloos in de linkerhoek: 0-4!

De wedstrijd werd professioneel uitgespeeld door GVAV en tegen 17:00 uur vloot de scheidsrechter voor het eindsignaal. GVAV JO19-1 staat in de halve finale van het bekertoernooi.