3e klasse 08

19 september 2020 14:30

Pascal Reilman

Opstelling

19 september 2020 – Vandaag stond voor het GVAV-Rapiditas JO17-3 de eerste competitiewedstrijd van het seizoen op het programma. We ontvangen hiervoor FC Assen JO17-3 op ons sportcomplex.

De verschillende teams van GVAV gingen afgelopen week op de foto, en omdat wij alleen vandaag compleet konden zijn maken we vooraf nog een keer een team foto, dit maal op dezelfde manier als alle andere teams. Na deze foto sessie begeeft het team zich naar het speelveld en zich op te warmen.

Wanneer de eerste helft begint zet het team van Assen direct de nodige druk maar daar weet ons team goed mee om te gaan de solide verdediging dwingt de tegenstander langzaam terug en het spel verplaatst zich voor een periode meer naar de middenlijn en de helft van de tegenstander. In die periode zien we veel van het getrainde terug komen, de aanloop tot het eerste doelpunt van Annas in de 7e minuut is daar een mooi voorbeeld van als Noud met een diepe bal rechtsvoor Jesse weet te bereiken die op zijn beurt Annas weet te vinden voor de 1 – 0. Uit het boekje. GVAV zoekt veel de diepte als het kan, lukt dat niet dan probeert het team met wisselend succes met breedte spel de ruimte te vinden.

Halverwege de eerste helft wordt het wat rommelig. Het spel van beide teams is van beide kanten stevig te noemen. We verliezen dan een beetje de controle over de wedstrijd en dan moet er op karakter gespeeld worden. In deze fase hadden we even gas terug moeten nemen en de organisatie weer goed moeten oppakken. Hier en daar neemt het team wat risico’s en daaruit volgt uiteindelijk ook een tegentreffer van FC Assen 9 minuten voor rust.

In de rust spreken we af om de bal samen meer naar de ruimte te brengen en de opkomende back moeten een stapje terug doen. De tweede helft begint met het incasseren van een tegentreffer in de 44e minuut. FC Assen zet dan de druk op de ketel het spel wordt iets steviger, GVAV gaat opzoek naar de gelijkmaker, maar een kleine 5 minuten later scoort FC Assen weer na, een wat aanvoerder Lars later zelf bestempeld, een fout van zijn kant. Want wanneer Lars een hoge bal met de borst moet aannemen in de 16 meter  is de tegenstander hem te snel af. FC Assen lijkt dan een beetje ontketend. Toch geeft GVAV niet op en blijft de aanvallers in de diepte aanspelen. En na wat herkansingen maakt Owen uiteindelijk op aangeven van Noud de 2-2 in de 50e minuut. En even later zelfs de 3-2. Het spel wordt over en weer harder, als het ‘schouderduwen’ harder wordt en daar bewust en onbewust enkels worden geraakt in de duels. De scheidsrechter heeft het echter goed in de gaten en fluit aan beide kanten voor de nodige overtredingen. Dat levert hem wel wat ongewenste uitingen van ongenoegen op maar hij fluit een prima wedstrijd.

Langzaam verplaatst het spel zich weer wat meer naar de 16 meter van FC Assen, al probeert FC Assen nog regelmatig met succes de voorhoede weg te sturen. Maar daar rekent de verdediging van GVAV inmiddels op en de backs blijven wat meer op eigen helft. In de 57e minuut weet Nemo de score op als hij een rebound van Owen kan intikken: 4 - 2. Dan komt het spel even in een diepte punt voor beide partijen als Annas, na het zoveelste duel, de grasprieten van dichtbij mag bekijken. Dit tot groot ongenoegen waarop hij verhaal wil halen bij z’n tegenstander. De schermutseling die dan ontstaat levert beide partijen een rode kaart op waarna beide met 10 spelers verder moeten.

In de slotfase zijn de spanning nog  steeds hoog maar de rode kaarten hebben beide teams wel een beetje tot rust gemaand. In die fase scoort het team van GVAV nog éénmaal als Noud, onbedoeld(zo blijkt later) de bal laag voorbij het muurtje van de tegenstander tussen de palen in het net schiet. 5-2.

Na ruim 80 minuten spelen fluit de scheidsrechter af. Dan blijkt dat de emoties aardig hoog zijn opgelopen als spelers bij hem verhaal komen halen, een situatie die de scheidsrechter goed weet te parreren door coach en aanvoerder van de tegenpartij bij zich te roepen en de rest resoluut weg te sturen.

Met het team bespreken we op het veld direct het onsportieve gedrag tijdens de wedstrijd, zowel die van onze tegenstanders als die van ons zelf. We moeten onszelf als team daarvan leren te weerhouden en ons niet in mee laten slepen.

De laatste gebeurtenissen waarin voor de scheidsrechter een onprettige sfeer ontstond blijven wel even hangen. Maar laten we ook zeker niet vergeten dat het spel waaruit de doelpunten van GVAV ontstonden zeker mooie momenten waren en het team met een mix van goed spel en karakter de overwinning binnen gehaald heeft.