62'

4e klasse 09

10 oktober 2020 12:30

Opstelling

Vandaag speelt uw jo15-3 zowel haar 4e competitie wedstrijd als ook de eerste. De voorgaande 3 wedstrijden werden in een 3e klasse competitie met ruime cijfers verloren (1 voor/47 tegen): in combinatie met het tot nu toe getoonde spel en de verwachtingen met betrekking tot de (team-) ontwikkeling reden voor de technische staf om in te grijpen en een verzoek naar de KNVB te sturen of er geen plek voor het team is in een andere competitie.  Die bleek er te zijn en zo kan het dat we deze 2e zaterdag van oktober een nieuwe start maken: 0 punten uit 0 wedstrijden,  thuis op Kardinge gelijk maar tegen koploper Farmsum.

Het is raar stil en leeg op Kardinge als we aan de voorbereidingen beginnen: aan de voorkant van de kantine wordt alleen op veld 3 een wedstrijd gespeeld. Dat is ook het strijdtoneel waar onze helden op aan gaan treden, dus ondanks de lege velden om ons heen moeten we toch even wachten. Trainers Jesse en Martijn gebruiken de tijd om nog even wat puntjes op de "i" te zetten:  met een positiespel en afwerkoefening wordt de vandaag voltallig aanwezige selectie klaargestoomd voor deze voor ons belangrijke ontmoeting. We zijn er klaar voor!

In een grotendeels gelijk opgaande wedstrijd zoekt (en vindt!) GVAV oplossingen in combinaties; Farmsum blijkt vooral meester in afstandsschoten uit de 2e lijn. Door een vervelend incident in de 2e helft eindigen de bezoekers met 10 man, maar nemen desondanks de punten mee naar het noorden: eindstand 2-3.

Bij de aftrap blijkt de tegenstander wederom een aantal grote, grote spelers in haar selectie te hebben: een beeld dat we uit voorgaande wedstrijden maar wat goed kennen. Voor uw jo15-3 is dat op zichzelf al een flinke uitdaging: met 10 onder 14 spelers die bijna allemaal ook nog eens klein van stuk zijn was het verschil in fysiek de afgelopen weken meer dan eens een (mede-)beslissende factor. Uiteraard zijn de mannen de afgelopen week gewaarschuwd voor onderschatting, maar hoe reageren ze op dit plaatje? De spanning in de dugout loopt al op voordat de bal rolt...

Het antwoord daarop geven de mannen (zoals het hoort in voetbal) met de voet: we gaan dit gewoon doen! Geen angst voor grote(re) tegenstanders, geen terughoudendheid en aan de andere kant van de vergelijking: ook geen onderschatting, onbesuisde solo acties of ongefocusde missers. Hier staat een jo15-3 dat met vertrouwen in zichzelf en elkaar, geconcentreerd, gedisciplineerd en gemotiveerd deze klus gaat klaren! Resulteert in een leuke, open wedstrijd waarin de eerste 15 minuten beide ploegen wel op zoek zijn naar een openingstreffer, maar het gehele pad naar de goal maar zelden vinden. Na een kwartier zien we de eerste echte kans: de geel-rode bezoekers krijgen na een handsbal volkomen terecht een penalty. Spanning, keeper Nieck klaar en.... mis!  Het lijkt onze blauw-witten nog sterker te maken en ook als Farmsum 10 minuten na het niet verzilveren van de strafschop alsnog scoort (0-1) blijft de (sportieve) vechtlust gewoon overeind. Terecht, want enkele minuten later mag Umut na een prima actie over links namens GVAV het eerste doelpunt in deze competitie aantekenen (1-1) .  Levert de middenvelder gelijk een publiekswissel op: onder gejuich en applaus van trainers en teamgenoten (geen thuispubliek helaas) mag hij plaatsnemen op de bank en zich voorbereiden op de rust.

De 2e helft begint zoals de eerste was geeindigd: GVAV zoekt steeds nadrukkelijker de aanval en de bezoekers antwoorden met afstandschoten. Brengt onze helden succes: een prachtige goal van Kayne betekent dat we de voorsprong nemen: 2-1. Lang kunnen we daar niet van genieten, want een paar minuten later dwarrelt een op het oog kansloos schot zo maar achter onze keeper (2-2).

Een opstootje en daarop volgende vechtpartij betekent dat Farmsum de rest van de wedstrijd en GVAV 10 minuten met 10 man op het veld staan. Leermomentje voor de coaches: als een verdediger van het veld wordt gestuurd moet die positie wel door 1 van de overgebleven spelers worden overgenomen....  Gelukkig komen we deze periode zonder schade door.

De uiteindelijke beslissing valt in de laatste minuten. Groot is de ontlading bij de bezoekers als die met een man minder voor een derde keer scoren en zo de volle winst veiligstellen. Uw jo15-3 kan echter ook met opgeheven hoofd van het veld: na een vervelende periode van kansloze wedstrijden hebben we vandaag gewoon goed partij gegeven, leuk en enthousiast gevoetbald en uiteindelijk een bijna zeker gelijkspel wat ongelukkig nipt verloren van de koploper.  Kon minder!