70'
... (afstandschot)

23 januari 2021 14:30

Opstelling

'Winnen door te verliezen', kent u die uitdrukking? Soms verlies je een wedstrijd, simpelweg doordat je minder punten haalt dan de tegenstander, maar win je op een ander vlak. In zelfvertrouwen bijvoorbeeld, of in het uitvoeren van een jouw tot dan toe onbekende taak. Of doordat je je uiterste best hebt gedaan, misschien wel beter was dan ooit tevoren, maar toch verliest doordat de tegenstander nog beter, nog sterker is. Dan win je voor jezelf, of als team zoals hier het geval is, maar verlies je uiteindelijk de wedstrijd. De punten ontgaan je vandaag, maar de winst voor komende wedstrijden is al een beetje binnen... Vandaag was zo'n dag.

Deze zaterdagmiddag treedt uw jo15-2 namelijk aan voor een (oefen-)wedstrijd tegen clubgenoten jo17-4. Er zit een gezonde spanning op deze ontmoeting, want naast dat men elkaar natuurlijk als mede blauw-wit-rode GVAV'ers kent zijn er meer 'lijntjes' tussen beide teams: er wordt door de spelers regelmatig met elkaar getraind en een aantal zijn in afgelopen seizoenen zelfs al eens ploeggenoten geweest. Hoewel de jo15-2 één van haar betere wedstrijden van het seizoen speelt en op een aantal mentale, tactische en speltechnische punten duidelijk groei laat zien gaan de punten uiteindelijk naar het fysiek sterkere team: eindstand bij jo15-2 tegen jo17-4 is 2-3.

Dat het een zware pot voor onze helden gaat worden is gelijk vanaf de aftrap duidelijk. Er wordt door beide ploegen vol inzet gespeeld, fris, open en mooi gevoetbald met leuke combinaties, maar zelfs met een (in het voordeel van het jongere team) gekleurde bril op valt het wel te voorspellen dat de eerste acties voor de goal bij onze doelman Dorian en niet aan de andere kant van het veld zullen zijn. Dat gebeurt ook, maar dankzij meerdere kordate ingrepen van de solide verdediging levert dat het 1e kwartier nauwelijks echt gevaar op. Ook als de goal dan uiteindelijk wel valt (0-1) is er niet veel aan de hand: stukje bij beetje begint uw jo15-2 de weg naar de overkant van het veld te vinden en het aantrekkelijke, zelfverzekerde, nauwkeurige en snelle spel blijft overeind: een gelijkmaker 'hangt in de lucht'. Die komt er inderdaad en dat is dan ook gelijk het laatste doelpunt van de eerste helft: ruststand 1-1.

De tweede helft lijkt lange tijd een herhaling van zetten te worden. Het spel golft in een behoorlijk tempo op en neer en er zijn aan beide kanten kansjes, zonder dat er op het scorebord iets verandert.  De jo17-4 weet vlak na een wegens buitenspel afgekeurd doelpunt alsnog de score naar zich toe te trekken (2-1), maar wordt op haar beurt minuten later volkomen verrast door een enorme solo van centrale verdediger Timo (2-2). Er begint echter wel wat onrust te ontstaan in de defensie van de jo15-2 en dat levert aan het einde van de  wedstrijd een aantal hachelijke momenten voor ons doel op. Er is uiteindelijk een afstandschot voor nodig om de de wedstrijd te beslissen: 10 minuten voor tijd zet jo17-4 de eindstand alsnog op 2-3.