... (afstandschot)
48'

20 maart 2021 14:00

Opstelling GVAV-Rapiditas JO15-2JM

Het is koud en druilerig op veld 7 als uw jo15-2 en voor de gelegenheid in het rood gestoken clubgenoten jo17-4 aan hun tweede ontmoeting van het seizoen beginnen, deze zaterdagmiddag om 4 uur.  Verlaten ook: waar er op zaterdagen nog wel iets van een voetbalsfeer is rond de interne oefenpotjes die wel mogen worden gespeeld (publiek is niet welkom, maar bijna elke wedstrijd heeft in de aanwezige wedstrijdofficials en teambegeleiders nog wel een paar toeschouwers) wordt deze wedstrijd in een uiterst minimale bezetting gespeeld: buiten de spelers is alleen een strikt noodzakelijk setje direkt betrokkenen getuige van deze toch wel leuke wedstrijd.

De vorige keer dat beide teams elkaar ontmoeten konden onze helden grote gedeeltes van de wedstrijd goed meekomen met hun een jaartje oudere clubgenoten. We schreven toen dat er op een aantal punten duidelijk groei in het team te zien was, maar zagen ook dat een sterke organisatie en een fysiek voordeel bij de tegenstanders uiteindelijk de doorslag gaven: uitslag was toen uiteindelijk 3-2.

Vandaag loopt het wat anders: de tegenstander lijkt ondanks het vandaag ontbreken van wisselspelers alleen maar sterker te zijn geworden sinds januari en veel inzet, moed, wilskracht en een sterk gastoptreden van Yvarion kunnen niet verhelpen dat een nieuwe verliesbeurt voor uw jo15-2 eigenlijk vanaf het eerste fluitsignaal al redelijk onvermijdelijk lijkt.  Vervelende blessures bij Justin en Semih (beterschap beiden!)  en materiaalpech bij onze gastspeler maken bovendien dat onze bank tegen het einde van de wedstrijd ook leeg is en op het tandvlees, maar nog steeds met het spreekwoordelijke 'mes tussen de tanden' spelen de mannen de wedstrijd uit: eindstand 3-1.

De eerste helft is een bijna letterlijke kopie van de eerdere ontmoeting in januari (verslag): snel, open en atractief (jeugd-)voetbal met een licht voordeel voor de oudere GVAV'ers.  Halverwege het eerste bedrijf zetten ze dat voordeel ook op het scorebord (0-1) en doordat wij vandaag de weg naar de goal ondanks leuk, verzorgd en snel combinatievoetbal maar lastig kunnen vinden lijkt dat lang ook de ruststand te gaan worden. Echt op slag van rust komt daar toch nog verandering in: Ids behoudt in de zestienmeter het overzicht en stelt de mee opgekomen linksback Yvarion in staat de bal van dichtbij onhoudbaar in de bovenhoek te ranselen. Fluitsignaal en 1-1.

'Een psychologisch voordeel'  wordt zo'n gelijkmaker vlak voor rust vaak genoemd, maar uw jo15-2 kan daar de vruchten helaas niet van plukken.  Jo17-4 blijft de aanvallende partij en kan geholpen door diverse uitvalbeurten bij ons meer en meer druk op het doel van keeper Joost leggen. Die weet dat samen met zijn (gelegenheid-)verdedigers een tijdje te keren, maar moet in een korte periode toch 2 tegendoelpunten incasseren. De rust keert daarna wel weer wat terug in het spel van onze mannen, maar echte kansen om nog iets aan de achterstand te doen  blijven uit: eindstand 3-1.

Redelijk kansloos verliezen is nooit leuk en uiteraard heerst er na de wedstrijd dan ook geen uitgelaten sfeer in het team. Geboden spel biedt echter wel degelijk aanknopingspunten voor optimisme: zo bleef de defensie (zelfs zonder vaste waardes in de verdediging Jesper en Lars) de hele wedstrijd tegen een sterke(re) tegenstander behoorlijk goed staan.  Op het middenveld worden duels niet geschuwd en vaak gewonnen, maar vooral de vrije ruimtes vaker gevonden en last-but-not-least: over de effectiviteit van de voorste linie valt het hele seizoen al niet te klagen. Bovendien blijft de wil om te winnen ondanks eventuele tegenslag tegenwoordig moeiteloos 2x 35 minuten overeind.

Al met al reden voor de technische staf om terug te kijken op een geslaagde wedstrijd, ondanks dat er weer verloren is. Trots op de mannen!