9744DZ
GRONINGEN
tel. 050-5590204

Opstelling GVAV-Rapiditas JO17-3

De hoofdstedelijke trots Ajax imponeert de laatste weken door werkelijk in alle linies spelers te hebben lopen die een goal kunnen maken en dat ook doen (in ieder geval het begin van dit seizoen...) . Bij uw jo17-3 is dat wat minder het geval: waar we 'voetballend' na een wat mindere start inmiddels grote delen van een wedstrijd kunnen controleren hebben we nog steeds grote problemen om het einddoel van deze prachtige sport te bereiken: de bal moet in het netje! Vandaag breekt dat onze helden op: prima gevoetbald met fraaie korte combinaties (zeker de 2e helft), veel kansen gecreerd, maar toch met 1-0 verliezen....

De wedstrijd begint op deze bewolkte, maar verder aangename zaterdagochtend met het door beide teams met een warm applaus ontvangen van de  scheidsrechter: het is de jaarlijkse 'week van de scheidsrechter' waarin de helaas niet altijd even vriendelijk bejegende leidsmannen eens extra in het zonnetje worden gezet. Hartelijk dank vandaag aan deze, maar eigenlijk alle leidsmannen: zonder scheidsrechters geen voetbal!

Plaats van handelen is een heerlijk echt grasveld bij HFC'15 (in oud geld: de combinatie van de Held en vv Hoogkerk) en de inzet is ronde 1 van de najaarscompetitie 2021/2022. Tegenover ons de jo17-2 van de wit-groenen: een team waar veel van onze spelers klasgenoten en in een enkele geval zelfs familie in hebben zitten.  Na vorige week met winst afscheid te hebben genomen van het bekertoernooi voelt het alsof het kan: deze willen we winnen!
Als de bal om half elf voor het eerst in beweging wordt gebracht is die intentie ook gelijk te zien. Het is GVAV dat de weg naar voren zoekt: de gastheren beperken zich de eerste minuten tot pogingen om te proberen met een lange bal hun voorhoedespelers te bereiken. Beide speelwijzen leveren weinig op: onze doordat er niet voldoende beweging zonder bal is om de combinaties erg verrassend te maken en de lange ballen van de tegenstander doordat de heren in de achterhoede hun zaakjes erg goed op orde hebben.
Na een poosje krijgt HFC meer grip op de wedstrijd (soms ook letterlijk, op onze spelers: de scheidsrechter moet regelmatig ingrijpen) en wordt de druk op ons doel groter en groter. Na een half uur wordt de wedstrijd in een periode van een paar minuten feitelijk beslist: eerst stopt keeper Joost fraai een prima ingeschoten penalty, niet lang daarna missen we zelf een dot van een kans en het wat paniekig uitverdedigen van de thuisploeg wordt vervolgens mede dankzij een zeldzame inschattingsfout van 1 van onze verdedigers tot een doelpunt gepromoveerd: 1-0. 'Niet getreurd, de wedstrijd duurt nog lang, maken we wel weer goed' is binnen en buiten de lijnen de gedachte van alles dat blauw-wit-rood denkt, maar dat lukt in de 1e helft in ieder geval niet: ruststand met minimale schade ondanks het soms wat te afwachtende spel, 1-0.
De tweede helft lukt het onze mannen om de balsnelheid wat omhoog te brengen en ook zonder bal wat energieker aan het spel deel te nemen. Dat maakt dat de thuisploeg minder en minder aan voetballen toekomt en zich wat fysieker gaat weren tegen de blauw-witte stormloop. Waar de scheidsrechter de 1e helft al regelmatig moest ingrijpen heeft hij nu echt de handen vol. Gelukkig doet hij dat prima, zodat de strijd verhit, maar eigenlijk nooit echt onvriendelijk genoemd kan worden. GVAV stapelt kans op kans deze 40 minuten, maar helaas: er wordt de hele 2e helft niet gescoord, zodat de eindstand hetzelfde is als bij rust. Een zwaar bevochten, misschien iets gelukkige, maar daarom niet minder gegunde 1-0 overwinning voor HFC.

De grote moeite om te scoren is een pijnpuntje in de (nog prille) ontwikkeling van dit team en kost vandaag minimaal 1, maar misschien wel 3 punten.  Als je daar tegenover zet hoe er de afgelopen twee weken gevoetbald is, hoe de sfeer in het team is en hoeveel mogelijkheden deze groep heeft dan weet je dat het eigenlijk alleen een kwestie van tijd is: deze jo17-3 kan met elk team in deze competitie mee en die doelpunten komen echt wel!