Nijlanderstraat 34
9451BM
ROLDE
tel. 0592-241436

20221030 – GVAV-Rapiditas won zondag met 1-6 bij Rolder Boys. Siemen Krikke opende de score voor Rolder Boys maar Patrick Venema zorgde voor de 1-1. Jordi Paapst maakte kort voor de rust de 1-2. Na de rust had GVAV-Rapiditas niets meer van Rolder Boys te duchten. Twee strafschoppen benut door Ingmar Liezenga, een goal van Dion Paapst en een van Achraf Charfi bepaalden de eindstand op 1-6. Komende zondag komt Roden (met slechts één puntje onderaan staand) naar Sportpark Kardinge.

Hoe de wedstrijden tegen Rolder Boys verlopen is elke keer weer een verrassing. Vorig seizoen leed GVAV daar een van de weinige nederlagen in het kampioensjaar. Wat wel een traditie lijkt te worden, is dat Rolder Boys in de thuiswedstrijd tegen GVAV altijd het eerste doelpunt maakt. Net als in het vorige seizoen was Siemen Krikke ook deze keer de maker – nu in de twaalfde minuut.
Carsten Meijwaard kreeg een gele kaart toen hij in een ongevaarlijke situatie de bal al buiten de zestien opving. Een unicum was misschien wel dat scheidsrechter Gerard van Driel een indirecte vrije schop liet nemen, terwijl hands al wel zo’n honderd jaar met een directe vrije schop bestraft moet worden. Deze situatie levert echter niets op voor Rolder Boys.
GVAV speelde in de eerste helft zeker niet op zijn best maar had na de openingstreffer een overwicht dat in 31e minuut leidde tot de gelijkmaker. Jordi Paapst schoot vanaf links op doel maar de bal werd nog getoucheerd door Patrick Venema (1-1). Tot zover was deze wedstrijd een kopie van het vorige seizoen.
Na de 1-1 kwam Rolder Boys sterk terug maar een pegel van Niels Stoffers ging voorlangs en wat later caramboleerde de bal na een scrimmage tegen de GVAV-lat. In de 40e minuut kwam Jordi Paapst vanaf links naar binnen en hoewel hij uitgleed, kreeg hij de bal in het doel (1-2).
Na de rust zou je verwachten dat Rolder Boys direct een offensief zou ontketenen, zeker nu de ploeg naar het ‘lekkere doel’ mocht spelen. Niets was minder waar. Integendeel, GVAV schakelde juist een tandje bij en spelers die voor de rust onzichtbaar waren (ik zal geen namen noemen) lieten zich nu opeens wel zien.
In de 53e minuut was het al bijna 1-3 toen Joël de Jong vanaf rechts de bal voorgaf die net niet bereikt kon worden door Ingmar Liezenga. In de 59e minuut stond hij wel aan de basis van de derde treffer. Vlakbij de rechterdoelpaal omringd door verdedigers en de keeper werd hij door keeper Raimo Bruinsma bij de enkel gepakt zodat hij de bal niet binnen kon werken. Ingmar nam de penalty zelf (1-3).
Nog een vermoedelijk unicum in het voetbal was dat beide keepers in deze wedstrijd een gele kaart kregen en verder niemand. In de 71e minuut werd Arco Bartelsman heel ongelukkig omver gelopen door een van de verdedigers en de bal ging nogmaals op de stip. Ingmar Liezenga voltrok ook nu het vonnis al ging de bal nog wel keihard via de onderkant van de lat het doel in (1-4).
In de 79e minuut kwamen Dion Paapst en Achraf Charfi in het veld. Bij een andere stand zouden het gouden wissels genoemd zijn. Dion schoot vrijwel direct op aangeven van Arco Bartelsman de 1-5 binnen en even later maakte ook Achraf Charfi zijn eerste officiële treffer voor het eerste elftal van GVAV (1-6). Een 1-7 was ook nog mogelijk geweest maar Arco Bartelsman kon in de 90e minuut een heel grote kans niet in een doelpunt omzetten.
En voor wie nog niet weet wat een ‘lekker doel’ is: bij vrij veel verenigingen ligt de kantine achter een van de doelen, terwijl achter het andere doel vaak alleen maar bomen staan. Achter dat lekkere doel (bij de kantine) staan altijd veel toeschouwers en de ploeg die in het offensief is, heeft de bal snel terug als die over of naast gaat. Bij het andere doel duurt dat het al gauw een minuut voordat de bal weer in het spel is. Zo ook bij Rolder Boys en die zorgen er bij het oplopen van het veld al voor dat ze in de eerste helft op de helft van het lekkere doel staan zodat ze indien nodig in de tweede helft een offensief op het lekkere doel met de thuissupporters kunnen ondernemen en omgekeerd de tegenpartij dat op het andere doel moet doen. Bij alle wedstrijden die ik namens GVAV in Rolde gezien heb, was dat zo. Geen enkele keer was de aanvoerder van GVAV zo slim om bij het winnen van de toss van helft te wisselen ...
(Dit heb ik niet als eerste bedacht! Ik heb al eerder navraag gedaan bij een aantal ervaren mensen en toen bleek dit verschijnsel wel bekend is maar dat uitspelende verenigingen simpelweg vergeten dat ze de thuisclub dit voordeel niet zouden moeten gunnen.)

Rolder Boys – GVAV-Rapiditas 1-6 (1-2)

Scoreverloop:
12. Siemen Krikke 1-0. 31. Patrick Venema1-1. 43. Jordi Paapst 1-2. 60 en 71. Ingmar Liezenga 1-3 (strafschop) en 1-4 (strafschop). 80. Dion Paapst 1-5. Achraf Charfi 1-6.
Scheidsrechter: Gerard van Driel.
Toeschouwers: 250.
Geel: Carsten Meijwaard (GVAV), Raimo Bruinsma (Rolder Boys).
Man of the match: Tom Klooster.
Citaat van de dag: Bas Veldman.
‘Ik wissel er twee en die scoren meteen – ik ga er nog twee wisselen!’
Opstelling GVAV-Rapiditas: Carsten Meijwaard, Tom Klooster, Ramon Nijdam, Niek Vreeman, Roald van Geffen, Joël de Jong, Ricardo Postema, Jordi Paapst, Leon Knol, Ingmar Liezenga, Patrick Venema.
Wissels:
61. Arco Bartelsman voor Leon Knol.
79. Dion Paapst en Achraf Charfi voor Jordi Paapst en Ingmar Liezenga.
82. Jorn van Aalsum en Lars Brouwer voor Roald van Geffen en Tom Klooster
Overige uitslagen
Germanicus – SVBO 3-2. GOMOS – GRC Groningen 2-4. Dalfsen – Jubbega 0-1. Roden – Emmen 1-2. WVV – TVC’28 3-3. NEO was vrij.