Sportpad 3
6101LJ
ECHT
tel. 0475-486065

20230604 – GVAV-Rapiditas verloor zondag in het Limburgse Echt van EVV Echt met 3-1 en plaatste zich dus niet voor de tweede ronde van de nacompetitie voor promotie naar de vierde divisie. Kort voor de rust scoorde de ploeg uit Limburg tweemaal kort na elkaar maar ondanks een snelle tegentreffer van Ingmar Liezenga kort na de rust slaagde GVAV er niet in een gelijkmaker te produceren.

GVAV moest het doen zonder keeper Carsten Meijwaard die op vakantie was in Spanje. Anthony Pomstra toonde zich echter een waardige vervanger. In de eerste helft was GVAV de betere ploeg die in EVV Echt een angstige tegenstander tegenover zich had. Al in de derde minuut had GVAV op voorsprong kunnen komen nadat Patrick Venema enkele tegenstanders had omspeeld en de bal keurig neerlegde voor de voeten van Jordy Paapst. Het had een kopie kunnen zijn van de goal vorige week tegen SVBO maar waar Ingmar Liezenga toen wel succesvol was, ging de inzet van Jordy over.
In de zesde minuut kreeg Ingmar een mogelijkheid (mogelijk vanuit buitenspelpositie) maar zijn inzet ging naast. In de veertiende minuut schoot Jordy van dichtbij tegen de keeper op en in 30e minuut werd een schot van hem door een verdediger geblokt.
De aloude voetbalwet trad in werking: als je hem zelf niet maakt, dan scoort de tegenstander. Pas tegen het einde van de eerste helft kreeg EVV Echt enkele mogelijkheden. Een kopbal uit een hoekschop in de 39e minuut werd gestopt door Anthony Pomsta en in de 41e minuut ging een bal van de voet van Ryan Vierhout richting de kruising maar met een formidabele redding wist Anthony de bal weg te boksen. Uit de resulterende hoekschop kwam de bal in de kluts voor de voeten van Jordy Beelen (1-0).
GVAV leek even van slag en nauwelijks een minuut later kon Bjorn Stassen via een uitval over links vrij voor Anthony Pomstra komen en hij faalde niet (2-0). Na de rust kwam GVAV via Ingmar Liezenga al snel op 2-1. Een lange bal van Roald van Geffen ging richting Ingmar die zich tussen twee tegenstanders door wurmde en omdat de keeper van EVV naar voren gekomen was, kon Ingmar de bal met een lob in het doel krijgen (2-1).
Op dat moment maakte paniek zich meester van EVV. GVAV ontwikkelde een enorm overwicht en het wachten was op de gelijkmaker. In de 68e minuut brak echter de drinkpauze aan en die had het effect van een time-out zoals die bij andere sporten te zien is. EVV wist zich te herpakken en de wedstrijd was weer meer in evenwicht. Achterin nam GVAV wel de nodige risico’s en in de 89e minuut was Bob Nijsten succesvol uit een counter van de thuisclub.
Elk voordeel heeft zijn nadeel en omgekeerd. Bij een overwinning had GVAV in de tweede ronde een uitwedstrijd naar TAC’90 in Den Haag moeten maken. Nu blijft GVAV in de eerste klasse waarin volgend seizoen het zogenaamde weekendvoetbal gespeeld waarbij zaterdag- en zondagclubs in één klasse worden ingedeeld.
Uit de gemeente Groningen zijn GVAV, GRC Gronitas, Velocitas 1897 en PKC’83 al zeker van het eersteklasserschap. Helpman won vandaag in de eerste ronde van Rolder Boys en kan bij een succesvol vervolg ook eersteklasser worden. Gorecht won als herkanser ook zijn eerste wedstrijd en heeft dus ook nog kans om eersteklasser te blijven. Dan zouden het al zes clubs uit de gemeente zijn. Uiteraard weten we niet hoe de KNVB het gaat indelen maar Hoogezand en Winsum zijn ook eersteklassers die niet al te ver weg liggen.
Zo komt er onder leiding van trainer Bas Veldman een eind aan een geweldig seizoen in de eerste klasse na de promotie uit de tweede klasse in het vorige seizoen. Vergeleken met de vorige periode in de eerste klasse was dit in puntenaantal het beste seizoen in de eerste klasse.
Hulde ook aan de vaste supporters die soms op eigen vervoer de lange reis naar midden-Limburg hadden ondernomen. Wat na afloop ook opviel was het contrast tussen de feestende verliezers (onze jongens) en de stilletjes bij elkaar staande spelers van EVV Echt.

EVV Echt – GVAV-Rapiditas 2-1 (2-0)