GVAV JO19-1 BEKERWINNAAR

2 juni 2019 21:45

Peter Themmen

Bij aanvang van het seizoen had trainer Leudi naast het kampioenschap ook de bekerfinale op 1 juni hoog op zijn lijstje staan. Zaterdag 1 juni was het dan eindelijk zover in Zuidwolde op het complex van SJO JVZ met LSC 1890 als tegenstander. LSC 1890 kwam dit seizoen uit in de 1e klasse en maakte daar veel indruk. In de najaarscompetitie werden alle wedstrijd gewonnen en in de promotiepoule voor de hoofdklasse werden 10 van de 11 wedstrijden gewonnen. LSC 1890 komt volgend jaar daardoor uit in de Hoofdklasse en is dus een ploeg in vorm.

De weg naar de finale

LSC 1890 won al hun poulefase wedstrijden tegen Zeerobben (Hoofdklasse), SC Joure (Hoofdklasse) en Akkrum (1e klasse). Daarna werden achtereenvolgens de volgende tegenstanders in de knock out fase uitgeschakeld: SF Deinum (1e klasse), VEV’67 (Hoofdklasse), SJO JVZ (1e klasse) en Veendam 1894 (1e klasse). Die laatste wedstrijd pas na penalty’s, waarbij er lang discussie was of de penaltyreeks overgenomen moest worden om het ABBA-principe niet goed gevolgd zou zijn. De KNVB heeft besloten dat LSC de winnaar was.

Op weg naar de finale moest GVAV veel ploegen uitschakelen die in hogere divisies uitkwamen. Alleen Zuidhorn (ook uitkomend in de Hoofdklasse) en SJO Amicitia-BG-ON (1e klasse) speelden niet in een hogere competitie. Drachtster Boys (4e divisie) en Achilles 1894 (3e divisie) werden in de poulefase uitgeschakeld. Nadat uit bij Be Quick (2e divisie) in een thriller werd gewonnen, werd LAC Frisia (3e divisie) in Leeuwarden verslagen. In de halve finale was ONS Sneek (4e divisie) het volgende slachtoffer en daardoor stond GVAV dus ook in de finale.

De Finale

Rond het mooie hoofdveld en op de tribune zorgden de vele supporters van beide teams voor een goede sfeer. Begeleid onder rookpotten en rotjes betraden de teams het veld. Waar het de bedoeling was dat GVAV hoog druk zou gaan zetten en hiermee de tegenstander zou overvallen, kwam het beoogde plan al na een minuut of drie niet uit de verf. LSC maakte handig gebruik van de ruimtes die GVAV liet vallen en na zeven minuten kwam de eerste waarschuwing met een schot net voorlangs het doel van Carsten. Ook daarna bleef LSC dreigend, maar GVAV kreeg de grootste kans. Na een kleine 20 minuten werd Jamal op links aangespeeld, hij hield het overzicht en legde de bal terug op de vrijstaande Martijn. Vanaf de rand strafschopgebied raakte Martijn de bal niet vol en zo ontstond een nog veel grotere kans voor Jeroen. Op zo’n vijf meter voor de goal lag de bal niet helemaal lekker voor zijn rechterbeen en met een soort van puntertje ging de bal naast de goal. Had hij nou maar met zijn linkerbeen geschoten.

Na de drinkpauze in verband met de hitte, was er even een fase dat GVAV iets meer naar voren speelde totdat Pouwel bij een actie in het strafschop gebied verkeerd terechtkwam en gewisseld moest worden. Wat een pechvogel is Pouwel in zijn laatste wedstrijd voor GVAV. Want vorige week viel hij al binnen vijftien minuten uit met een gat in zijn hoofd. GVAV stond dus even met tien man te spelen terwijl Jonathan klaar werd gemaakt om in te vallen. In plaats van de bal uit te spelen om de wissel mogelijk te maken, ging GVAV vol op de aanval met vijf man eruit. In de daaropvolgende counter kon LSC eenvoudig uitbreken en de 0-1 scoren. Wat een domper.

GVAV leek wel wat van slag en speelde zonder overleg. LSC rook bloed en scoorde na 35 minuten de verdiende 0-2. Zonder dat GVAV nog grote kansen kreeg, werd de rust gehaald. Het geloof van de supporters van GVAV op een goed resultaat ebde weg. Taak aan Leudi en zijn staf om het tij drastisch te keren.

Doelpunt GVAV

Er moet wel een donderspeech gehouden zijn in de kleedkamer, want de mannen kwamen de tweede helft een stuk energieker het veld op. In een 3-4-3 opstelling werd LSC vanaf de eerste minuut onder druk gezet en kwam niet meer aan voetballen toe. Op één counter rond de 60e minuut na, maar Carsten wist die ten koste van een corner onschadelijk te maken. Maar zoals al gemeld de druk op het doel van LSC werd steeds groter en het wachten was op de aansluitingstreffer. De leeg gespeelde Jonathan, hij had al een hele wedstrijd voor de JO17-1 gespeeld, werd gewisseld voor Jesse en vlak na de drinkpauze scoorde Jamal na een mooie pass van Martijn de 1-2. Twee minuten later mocht Martijn een vrije bal nemen en Ward tikte die bij de tweede paal met de knie erin: 2-2!!

Met nog ruim 20 minuten te spelen was er nog genoeg tijd om de winnende treffer te maken. Met Kent voor Jeroen werd de jacht geopend. Ricardo kopte een corner net over en bij de inzet van Jordi stond de tribune al te juichen, maar werd de bal toch nog net tegengehouden. Met Bjorn nog als stormram voorin gingen de laatste vijf officiële minuten in. De druk bleef onverminderd hoog op het doel van LSC en in de blessuretijd wist Martijn met een voorzet vanaf de rechterkant Jamal te bereiken die de bal keurig binnen tikte. 3-2!!!!! Een ontlading volgde waarbij de hele bank, met de geblesseerde Mohammed en Stijn als laatsten, het veld over rende om de goal te vieren.

LSC ging vanaf de aftrap nog één keer naar voren en kreeg zelfs nog een vrije bal op de rand van het strafschopgebied. Het zou toch niet gebeuren dat het op penalty’s uitdraait? Nee, de bal vliegt ruimschoots naast en over en daarna fluit de scheidsrechter voor het einde:

GVAV JO19-1 BEKERKAMPIOEN

Samen vierenNa de huldiging, waarbij aanvoerder Ricardo de beker in ontvangst mocht nemen, ging de selectie met familie en vrienden terug naar Groningen om bij GVAV het seizoen af te sluiten met een BBQ. De staf (Leudi, Nas en Luciano) sprak mooie woorden voor iedere speler en gaf ieder een mooi aandenken van dit seizoen. De trainers kregen nog een cadeau namens de ouders aangeboden en kregen een luid applaus. Bananenmanager Frederik en topfotografe Kundien werden bedankt en kregen ook wat aangeboden. Bij deze willen we ook Roy, de cameraman, bedanken voor de keren dat hij de wedstrijd gefilmd heeft.

Toen de ouders afscheid namen, gingen de spelers weer de kantine in om het feestje echt te starten tot ruim na 24 uur.

De conclusie is dat het een gedenkwaardig seizoen was met veel mooie hoogtepunten en een fantastische speler- en oudergroep en een super technische staf.