Willem Rouwkema (intikker)
58'

Groep 1 30

1 september 2018 8:45

Vandaag opent GVAV o13-2 (D2 voor oudgedienden) haar seizoen met een bekerwedstrijd in en tegen Winsum, na een stevige voorbereiding. De grasvelden op het prachtige complex aan de Schouwerzijlsterweg liggen er ondanks de extreme droogte van de afgelopen periode mooi bij en het voorzichtig doorbrekende zonnetje maakt de bijna ideale omstandigheden voor een pot voetbal helemaal af. Daar beginnen ze in Winsum dan ook liefst op tijd aan: voor de spelers die komende week weer naar school gaan en de meegereisde fans die maandag weer aan het werk moeten een prima 'generale repetitie'.
o13-2 bestaat dit jaar uit een mix van spelers die vorig seizoen voor o11-1 en o11-2, o13-2 en o13-3 uitkwamen, aangevuld met Willem die als  nieuwe aanwinst vanaf sc Stadspark is overgekomen. Vandaag is het team vanwege nog ontbrekende vakantiegangers en geblesseerden bovendien aangevuld met Thomas en Sacha uit de o13-3. Beide heren spelen een prima wedstrijd: bedankt mannen!
o13-2 toonde zich in de voorbereiding al vanaf de eerste oefenwedstrijden een echt team: er wordt vanuit een collectief gevoetbald waarbij bovendien individuele kwaliteiten zeker ook aanwezig zijn. Eens kijken of dat vandaag 'voor-het-echie' ook werkt!

Al snel nadat het groen-witte gastheren (en dames: er spelen drie meiden in dit team) om 08:45 de bal aan het rollen brengen blijkt dat inderdaad zo te zijn.  Het stroefe, nog vochtige gras van het hoofdveld maakt dat passes af en toe niet aankomen, maar onze blauw gehemde helden maken het spel.  Zonder daarmee in de buurt van de Winsumer goalie te komen, overigens. Het is zelfs niet hij, maar onze eigen keeper die na 5 minuten als eerste van de twee balcontact heeft. Welliswaar op een terugspeelbal, maar toch...
GVAV blijft aanvallen, maar verder dan een schot op de paal komt het eerst nog niet. Na een kwartier valt het eerste doelpunt zelfs aan de andere kant: een onberispelijk ingeschoten penalty zet de thuisploeg wat verrassend op voorsprong. Het blijkt voor onze mannen geen enorme schok, want  aan het wedstrijdbeeld verandert ook daarna maar weinig. Het duurt desondanks nog tot bijna aan de rust voordat de stand gelijk wordt getrokken: Riemer plaatst de bal na een scrimmage voor de Winsumer goal met een rollertje tergend langzaam in de verre hoek: 1-1, rust en ranja.

In de rust zet trainer Niek wat zaken om en dat heeft gelijk effect: prachtige passes vanuit het middenveld en/of de vleugels zetten keer op keer iemand in kansrijke positie. Na een aantal maal aan de verkeerde kant van de paal, op de lat of tegen de keeper te hebben geschoten is het na 8 minuten toch echt raak: Matthias rondt rustig af na een (wederom) prima actie van Sergio. Als even later invaller Thomas de achterlijn haalt en de bal prachtig op het hoofd van Matthias legt (1-3) is de buit binnen: het vierde doelpunt van GVAV (Willem) en de hele late eretreffer van de tegenstander doen daar niks aan af. Eindstand: 2-4.

Een lekker begin dus voor de o13-2. Met wat meer geluk in de afronding had de score nog wat verder moeten/kunnen oplopen, maar het geboden spel biedt ruim voldoende aanknopingspunten om op een leuk seizoen met veel mooi voetbal te hopen. Volgende week mogen de heren dat bewijzen: dan is competitiegenoot GRC de volgende tegenstander in de bekerstrijd.