Owen Donkers (intikker)
Assist: Ids Hiemstra

Groep 1 30

15 september 2018 12:30

Deze zaterdag brengt uw jo13-2 naar Delfzijl, om het daar in de strijd voor de beker op te nemen tegen (eveneens) de o13-2 van NEC Delfzijl. De blauw-witte thuisploeg heeft weinig meer dan eer om voor te spelen, want met 0 punten uit de voorgaande 2 poule wedstrijden hebben zij geen kans meer om het bekeravontuur een vervolg te geven. Voor onze helden ligt dat wat anders: ondanks dat de meest directe concurrent GRC eerder deze ochtend hun kansen in ieder geval theoretisch in leven hebben gehouden volstaat een gelijkspel om de poulewinst te pakken en door te mogen bekeren.
Onderweg naar het prachtige sportpark Centrum trekt het buitje waar we onze reis mee begonnen weg, zodat bij aankomst bij het meegereisde publiek de zonnebrillen maar weer eens op kunnen en we ons in een aangenaam nazomer zonnetje leunend tegen de gloednieuwe leunbankjes  kunnen genieten van de voorbereidingen van de mannen van trainer Niek. Eén ding valt dan gelijk op aan de andere kant van het veld: wat zijn ze groot, die Delfzijlsters! We missen vandaag Ian en Parsa (beide 2e jaars), maar hebben wel Owen uit de jo11-1 mee. Zal dat genoeg zijn tegen al die wadreuzen?

Als de wedstrijd om half één door de thuisploeg wordt gestart worden de verhoudingen al snel duidelijk. GVAV wordt geacht het spel te maken en de thuisploeg wacht op een moment om het voordeel van de veel langere benen in te kunnen zetten. Dat spel maken gaat de o13-2 vandaag opmerkelijk goed af: individuele duels worden meestal gewonnen, we zien de hele wedstrijd prachtige combinaties en tientallen slimme steekpasses zetten regelmatig GVAV'ers in een vrije baan richting de uitstekende keeper van de thuisploeg, maar: de bal gaat er niet in. Een enkele keer biedt de keeper zelf redding voor zijn ploeg, maar de meeste pogingen stranden al eerder doordat onze aanvaller toch nog door een grotere/snellere verdediger wordt ingehaald. Ook 2 bijzonder sluw indraaiende corners krijgen niet de bekroning die ze verdienden, kortom: hij wil er niet in. Pas helemaal aan het einde van de 1e helft, als het publiek zich al heeft verzoend met een 0-0 ruststand, vertaalt Jens de veldverhoudingen naar het scorebord: een uit een afgeslagen aanval matig uitverdedigde bal wordt door hem van een meter of twintig tegen de touwen gerost: een zeer verdiende 0-1 en gelijk daarna rust.

Waar keeper Joost in de eerste helft nog wel eens wat voor zijn team kon betekenen door met de weer zeer solide verdedigende Bjorn, Mads en Damian (geholpen door gelegenheidsbacks Sergio en Jens) een enthousiaste aanvaller uit te tikken komt in de tweede helft de bal nauwelijks meer over de middellijn. Nauwelijks, want halverwege het tweede bedrijf kreeg de thuisploeg nog wel de kans om het eerder genoemde lange benen voordeel te benutten. Vermoeidheid, haast en wellicht verrassing maken dat het schot dat volgt huizenhoog over het doel van onze goalie gaat en ik heb uit betrouwbare bron mogen vernemen dat we dan niet van een doelpoging spreken...
Het spel speelt zich dus af aan de andere kant. Ids, Dylen, Willem en Riemer domineren het middenveld en zorgen ervoor dat GVAV kan blijven combineren, lopen en heel belangrijk: elkaar coachen. Resulteert in nog meer kansen voor Rai, Matthias, Owen en Igor, minder vaak buitenspel en na 9 minuten een leuke bekroning op de prima invalbeurt van onze gast uit de o11-1. Ids zet de debutant met een messcherpe pass tussen drie verdedigers door vrij aan de rand van de zestien en die heeft daarna vrije doortocht en rond beheerst af: 0-2. Nog geen minuut later denken we nog eens te kunnen juichen, maar de terecht toegekende penalty wordt door Rai helaas niet verzilverd. Gelukkig blijft hij niet in de teleurstelling hangen en zet hij later in de wedstrijd zijn naam nog wel op het scorebord door bij de tweede paal prachtig een corner in te koppen.  Ook in de mooiste aanval van de dag (hoog voor, centraal doorkoppen richting de achterlijn en dan weer terugleggen) speelt hij een hoofdrol, maar helaas volgt daar net geen goal uit, zodat de eindstand van deze wat éénzijdige wedstrijd uiteindelijk op 0-3 blijft steken.