89'

2e klasse K

9 december 2018 14:00

20181209 – GVAV-Rapiditas verloor zondag bij FC Lewenborg met 2-1.

In de 24e minuut opende Mike Weidgraaf de score (1-0). Na een zwakke eerste helft kwam GVAV-Rapiditas in de tweede helft beter voor de dag en zorgde Ingmar Liezenga in de 67e minuut voor de gelijkmaker (1-1). Daarna kon het nog alle kanten op maar FC Lewenborg was de gelukkige winnaar nadat Wesley Smith in 89e minuut de 2-1 maakte.
Volgende week speelt GVAV-Rapiditas in de laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar tegen Helpman.

Vandaag speelde GVAV weer een hele wedstrijd. De laatste 22 minuten van de vorige week gestaakte wedstrijd tegen Roden worden pas uitgespeeld als dat voor de stand van belang is. Deze beslissing van de competitieleider wekte hier en daar nogal wat verbazing maar een reden stond er niet bij. Het feit dat GVAV nog in de beker zit, heeft hierbij misschien wel een rol gespeeld.
De laatste competitiewedstrijden tussen Lewenborg en GVAV dateren al weer van het midden van de jaren 90. In het seizoen 1995-1996 gebeurde het voor de laatste keer en toen trok GVAV met 0-1 aan het langste eind. In de eerste helft van vandaag zag er helemaal niet naar uit dat er weer zo’n resultaat bijgeschreven kon worden.
Doordat Arco Bartelsman niet kon spelen, hadden de vele insiders verwacht dat trainer Jacob Bosman in zijn plaats een andere middenvelder op zou stellen. Omdat er bij FC Lewenborg veel ruimte zou liggen in de as van het veld had hij echter gekozen voor een variant die er op papier uitzag als 4-2-1-3 met Ingmar Liezenga op ‘10’ en Patrick Hoving als diepste spits waarbij Liezenga naast Hoving in de spits zou moeten opduiken.
In de praktijk kwam hier helemaal niets van terecht. De ruimte die er in de as zou moeten liggen, was onzichtbaar of onvindbaar. De formatie leek meer op een 4-2-4 die ervoor zorgde dat het elftal uit elkaar viel. Joël de Jong die zich anders meer met de opbouw bezig kan houden, moest nu veel meer verdedigend werk doen met veel verloren duels tot gevolg. Een fel FC Lewenborg was de baas op het middenveld en had een stevig overwicht. Mike Weidgraaf had de openingstreffer al in de 23e minuut op zijn schoen maar Remco Molenaar kon nog ternauwernood redding brengen. Een minuut later was het wel elkaar raak. Na zwak uitverdedigen kon Weidgraaf de bal in een vol strafschopgebied de bal over de grond in de verre hoek schieten (1-0).
In de 37e minuut voerde Jacob Bosman zijn eerste wissel door. Patrick Venema werd naar de kant gehaald, Rashid Conquet ging van de linkervleugel naar de rechtervleugel en Junior Fanny Cisse werd op de linkervleugel geposteerd tegenover de snelste verdediger van FC Lewenborg. Tot aan de rust veranderde er echter niets aan het spelbeeld.
Ramon Nijdam moest zich in de rust laten wisselen, waardoor Leon Knol naar de rechtsbackpositie verhuisde en er met David Belosic een middenvelder in kwam die door velen al in de beginopstelling verwacht was. GVAV begon nu wel beter te voetballen en de eerste kans was voor Ingmar Liezenga die in de 49e minuut de bal leek in te schieten maar de voet van keeper Frank Woldring bracht redding.
De beste periode van GVAV was tussen de 55e en de 70e minuut en in die periode viel ook de gelijkmaker. Een vrije schop van Ingmar Liezenga die meer bedoeld als een indraaiende voorzet over de grond verdween rechtstreeks achter Wolding (1-1). Het laag geklasseerde FC Lewenborg heeft de punten hard nodig en zo ontspon zich een spannende slotfase waarin het spel in een onorthodox tempo op en neer golfde en het aan felheid niet ontbrak. Scheidsrechter Harm van Schepen bleef gedurende dit spektakel echter de rust zelve en het liet het spel ook in deze fase van de wedstrijd zoveel mogelijk doorgaan.
Gezien het spelbeeld zou een 1-1 wel een gerechtvaardigde eindstand geweest kunnen zijn, maar een 2-1 voor een van beide partijen zou ook helemaal niet vreemd zijn en FC Lewenborg bleek de gelukkige winnaar te worden. In de 89e minuut zorgde de opgekomen linksback ervoor dat de bal in de spits kwam, waar een geniaal hakje de ingevallen Wesley Smith vrij voor keeper Remco Molenaar zette (2-1).
Een minuut of zeven extra tijd bracht GVAV nog enkele malen gevaarlijk voor het doel van FC Lewenborg en in minuut 90+4 leek dan toch de gelijkmaker te vallen maar genoeg spelers van GVAV liepen buitenspel om de goal afgekeurd te zien worden. Een 3-1 bleef GVAV bespaard omdat Wesley Smith na een counter in een geheel vrije positie de bal na een voorzet hoog over schoot.

FC Lewenborg – GVAV-Rapiditas 2-1 (1-0)

Scoreverloop: 24. Mike Weidgraaf 1-0. 67. Ingmar Liezenga 1-1. 89. Wesley Smith 2-1.
Scheidsrechter: Harm van Schepen.
Toeschouwers: 70.
Geel: Ingmar Liezenga (GVAV). Albert Moesa (FC Lewenborg)
Man of the match: Boyd Kooy.
Citaten van de dag: geen.
Pupil van de week: n.v.t.
Opstelling GVAV-Rapiditas: Remco Molenaar, Ramon Nijdam (46. David Belosic), Boyd Kooy, Daniël de Vries, Lars Brouwer, Leon Knol, Joël de Jong, Rashid Conquet, Ingmar Liezenga, Patrick Hoving, Patrick Venema (37. Junior Fanny Cisse).

Helpman – Peize 3-2. Olyphia – Oerterp 2-3. St. Annaparochie – DTD 3-1. LAC Frisia – ASVB 1-2. Roden – LSC 1890 en Jubbega – Hoogezand werden afgelast.