... (scrimmage)
44'

Hoofdklasse P

8 december 2018 10:30

Soms zijn omstandigheden heel belangrijk. Neem vandaag: het einde van de eerste seizoenshelft, een weersvoorspelling die genoeg water aankondigt om binnen een uur de hele afgelopen zomer te doen vergeten, ouders die verdwalen op een heel nieuw niveau weten te tillen (sommigen hebben Winschoten gehaald voordat de juiste richting werd ingezet!) , een bijzonder matig veld en een tegenstander die meer dan verlegen zit om een paar puntjes om zo uit de degradatie zorgen te blijven. En soms maken die omstandigheden ook nauwelijks uit. Uw jo13-2 speelt één helft ondanks alle tegenslag(jes) een fantastische wedstrijd en heeft daaraan voldoende om ook de laatste wedstrijd van de najaarsserie winnend af te sluiten: eindstand 1-3.

We schrijven zaterdag 8 december en het doel is HS ’88 in Hoogezand. Net als het team zelf in sommige van de voorgaande wedstrijden heeft het collectief flinke moeite het doel te vinden, maar uiteindelijk kan om 10:30 toch in de stromende regen met een complete selectie worden begonnen.

Dat begin is aftastend. De paarsgehemde thuisploeg is de eerste minuten veel in balbezit, maar weet daar niet veel meer uit te halen dan een paar corners. Tegenstootjes zijn er ook: GVAV zoekt regelmatig naar de weg vooruit, maar ook onze helden komen nauwelijks in een situatie waarbij de keeper van HS ’88 in zicht komt. Na de eerste paar minuten zie je wel dat de wedstrijd wat begint te kantelen: combinaties lukken ineens wat vaker, de vrije man wordt regelmatiger gevonden en GVAV neemt meer en meer controle over de wedstrijd. Met name op het middenveld heersen Dylen, Riemer, Rai,  Ids en de reglmatig slim inzakkende spits Igor en wat er dan nog voorbij komt wordt met gemak en rust opgevangen en de (voor ons) juiste kant op gestuurd door de zeer solide verdedigende Bjorn, Ian, Jens, Damian en Mads. Dat maakt het makkelijk(er) voetballen en levert ook wat kansjes op, maar het duurt tot de 16e minuut voordat we daadwerkelijk de score kunnen openen: Rai opent op Dylen, die benut de hem gegunde ruimte en zet Matthias precies op het juiste moment vrij voor de keeper: 0-1 ! Het hek is nu van de dam, lijkt het en de Hoogezandsters worden steeds verder terug gedrongen. Na een aantal flinke waarschuwingen te hebben afgegeven (kansen Willem/Sergio/Matthias) is het weer laatstgenoemde die het net weet te vinden: Matthias ontdoet zichzelf met een prachtige lichaamsschijnbeweging van 2 verdedigers en rond met links af: 0-2. Als hij op slag van rust ook nog een klutsbal achter de keeper weet te werken hebben we zelfs een heuse en onvervalste hattrick: 0-3 en ranja.

De tweede helft begint hetzelfde als de eerste: chaotisch en met de thuisploeg veel in balbezit. Verschil met de eerste helft is dat dit spelbeeld het hele tweede bedrijf aanhoudt: de paars-witten storen onze pogingen tot opbouw eerder, GVAV lijkt meer moeite met het kletsnatte en daardoor zware grasveld te hebben dan de tegenstander en dat zorgt ervoor dat de tweede helft op een enkele uitzondering na bijna geheel op de helft van keeper Joost wordt gespeeld. Die helpt zijn team er enkele keren aan te herinneren “We hebben nog niet gewonnen, hoor!”, maar na pakweg een kwartier scoort de thuisploeg toch de te verwachten en terechte goal:1-3.  Lang de lijn houden we rekening met een ‘Anslusstreffer’ (of erger), maar die blijft uit: eindstand HS ’88 – GVAV 1-3.

Bij een periode afsluiting hoort ook een terugblik. Uw jo13-2 eindigt 2018 op een nette en onbedreigde 7e plek (nr 8 staat 5 punten achter). Met de stap vooruit die het team de laatste weken aan het maken is komen ook de meeste (doel)punten: van de 16 verzamelde punten zijn er 9 afkomstig uit de laatste 3 wedstrijden (100% score!) en van de in totaal 19 in 11 competitiewedstrijden gescoorde doelpunten vielen er 10  in de laatste 4 wedstrijden. Klinkende cijfers en nogmaals een bewijs dat de jo13-2 aan het groeien is: in februari gewoon zo doorgaan!

Tot het zover is komt het team nog wel een paar keer in actie. Eind december, begin januari doen we mee aan het Milkboardingtoernooi (http://www.milkboardingtoernooi.nl/), 12 januari ontvangen we fc Assen, Zuidhorn en Lewenborg op Kardinge voor een midwintertoernooitje en afsluitend oefent de jo13-2 op 19 januari nog in en tegen Bedum. Tot dan!