30'
Assist: Igor Bugel

Hoofdklasse P

1 december 2018 11:00

Na afgelopen donderdag denkbeeldige punten te hebben opgehaald in Drachten (oefenwedstrijd) staan de heren van onze jo13-2 vandaag rond 11 uur klaar langs ons eigen veld 3 om hetzelfde kunstje ditmaal ‘voor het echie’ te doen tegen stadsgenoten Helpman (competitie).  Het wachten is op de jo11-5 die nog bezig zijn hun kampioenschap binnen te halen (gefeliciteerd!)  en de jo11-1 die hun kansen daarop in leven houden. Gelukkig is het zeer aangenaam herfstweer en duurt het wachten niet lang…

Tegenstander Helpman is er 1 van formaat: de vierde plek die zij bezetten en de uitslagen die daartoe geleid hebben doen vermoeden dat het voor onze mannen op zijn minst een lastige opgave wordt, zo niet erger. Het gemis van vaste-waarde-in-de-verdediging Bjorn (weekendje weg) helpt niet: vooraf is GVAV bij de bookmakers voor deze wedstrijd bepaald geen favoriet. Na 60 minuten spannend en grotendeels zeer attractief jeugdvoetbal is de uitslag des te verrassender: 3-2 winst voor de vandaag in het rood gestoken helden van de jo13-2!

Als de bal even na elven voor het eerst aan het rollen wordt gebracht blijkt eigenlijk al snel dat alle sombere voorspellingen de prullenbak in kunnen. Vanaf het eerste fluitsignaal staan er 2 ploegen die er voor willen gaan, aan elkaar gewaagd zijn en ook alles geven. De blauw-witte tegenstanders (vandaar de rode shirts om de ruggen van onze mannen) zijn voor de verandering eens geen reuzen en de eerste minuten wordt over en weer gezocht naar een manier om de bal bij het goede doel te krijgen. Nadat aanvoerder Ian, Jens, Damian en Mads samen met keeper Joost een paar keer moeten bewijzen dat dat tegen dit GVAV helemaal niet zo makkelijk gaat is het aan de andere kant wel raak: Riemer stuurt Matthias met een scherpe steekbal op avontuur, die blijft zijn directe tegenstander voor en scoort: 1-0! Rondom het veld klinkt zachtjes het geluid van collectief in de vuilnisbak gekieperde nog resterende doom scenario’s: hier valt wat te halen. Op het middenveld voeren Dylen, Ids, Riemer en Rai de druk steeds een beetje verder op, bereiken vaak Sergio, Matthias, Willem of Igor in de voorste lijn en met de controle op het spel die dat oplevert lijkt het een poosje dat de 2e goal er ook aan zit te komen. Helpman heeft de huidige positie in de competitie echter niet cadeau gekregen en vecht terug: een paar minuten later mag de spits alleen op weg naar Joost en trekt hij met een bekeken lobje de stand weer gelijk: 1-1. De wedstrijd blijft spannend, met kansen en kansjes over en weer, maar het duurt tot in de allerlaatste minuten van de eerste helft tot er weer gescoord wordt. Eerst door de bezoekers: een wat onnodige overtreding resulteert in een penalty (1-2) en vlak daarna aan de andere kant door Willem die samen met Igor de eerste GVAV goal in spiegelbeeld nog eens uitvoert (2-2).

Tijdens de tweede helft wordt het duidelijk drukker langs het veld: het is aangenaam weer en het lijkt zich op het sportpark rond te spreken dat op veld 3 wat te zien is. Dat heeft ook zijn weerslag op het spel van beide ploegen: waar het spel in de 1e helft nog wel eens wou openbreken en zich richting een goal verplaatste hoeven beide keepers het tweede bedrijf duidelijk minder aan de bak. Niet dat de heren met de dikste handschoenen van het veld helemaal niks te doen krijgen, het is en blijft wel tot de allerlaatste minuut spannend, maar je ziet het ‘niet-willen-verliezen’ in het spel kruipen en het duurt dan ook tot bijna aan het laatste fluitsignaal voordat er weer gescoord wordt. Waar in afgelopen wedstrijden die beslissing steevast in het nadeel van onze helden uitviel zit het vandaag eens mee: Rai zet Matthias vrij en die rond (met knikkende knietjes?) succesvol af: 3-2 winst in een wedstrijd die eigenlijk een gelijk spel verdiende.

Los van de de (uiteraard prettige) uitslag verdienen het team en trainer Niek een flinke pluim: vandaag kreeg het publiek  een geweldig beeld van hoe goed we op weg zijn en wat voor groei er wordt doorgemaakt. Met voor de winterstop nog 1 wedstrijd te gaan een prettige uitgangspositie: na de winter komen immers alle tegenstanders uit de competitie nog eens langs. Eens kijken wie we het dan moeilijk kunnen maken?