15'
... (penalty)

Groep 1 01 (cat A)

20 oktober 2018 11:00

Op deze herfstochtend pakken we de draad met de jo13-2 weer op: ditmaal met een erop-of-eronder wedstrijd in de knock-out ronde voor de KNVB beker. Tegenstander Actief uit Eelde speelt haar wedstrijden welliswaar 1 niveautje lager, maar heeft zowel in de beker als in die competitie nog geen punt verloren en moet zeker niet worden onderschat. Dat blijkt ook: in een wedstrijd die soms heel attractief en strijdbaar, soms ook alleen strijdbaar voetbal laat zien winnen de bezoekers uiteindelijk met de kleinst mogelijke marge via een benutte penalty: 0-1 en onze helden zijn uitgebekerd.

En het begint allemaal zo mooi. Al na een paar minuten mag Denilson (als gastspeler uit de jo13-3 overgekomen omdat wij Ian en Dylen missen vandaag) alleen richting doel, maar hij vindt de keeper op zijn pad.  Ook na die vroege kans blijft GVAV mooi voetballen: de ruimtes worden goed gebruikt, er wordt snel en nauwkeurig gecombineerd en de druk ligt duidelijk naar voren. Spelers lopen elkaar bovendien duidelijk minder in de weg dan we recent wel zagen en al met al lijkt er een duidelijke stap vooruit te worden gedaan ten opzichte van de laatste paar wedstrijden. Tot kansrijke doelpogingen leidt dat alleen niet echt en als na een kwartier bij de eerste de beste aanval van de wit-rood-gestreepte bezoekers de bal op de stip gaat en de toegekende penalty onberispelijk wordt ingeschoten lijkt dat op het veld wel invloed op het spel te hebben. Er wordt hier en daar wat gemopperd binnen de lijnen, de passing wordt wat onnauwkeuriger en we gaan zonder al te veel aanleiding op de lange bal van achteruit spelen. Levert desondanks wel veel balbezit en wat spannende momentjes op, maar niet voldoende om het de Actief verdedigers (en keeper) erg lastig te maken.

De tweede helft laat zich het best omschrijven als 'met het mes tussen de tanden'. Overtredingen, overtredinkjes en korte blessurebehandelingen van beide kanten leggen het spel veelvuldig stil en je merkt aan beide teams dat de spanning begint te stijgen. Langs de kant ook: niet alles wat (verbaal) het veld in geslingerd wordt is even fraai. De week van de scheidsrechter is duidelijk voorbij, zullen maar zeggen... Alle lof voor de jonge leidsman die duidelijk blijft in zijn beslissingen en zich daardoor ook in de langzaam opbouwende hekseketel prima staande weet te houden.
Op het veld neemt als gezegd de spanning flink toe. GVAV zet steeds iets meer aan en de wedstrijd speelt zich bijna uitsluitend op de helft van de tegenstander af. Die zakken dan ook massaal terug, verdedigen voor wat ze waard zijn en overleven zelfs een (weer!) door ons gemiste penalty. Als ver in de blessuretijd dan ook nog een vrije trap uit kansrijke positie wordt over geschoten is de uitschakeling een feit: GVAV - Actief eindigt in 0-1.

Lichtpuntjes? Die zijn er zeker. Met name de eerste helft trakteerde de jo13-2 ons toeschouwers op heel leuk en attractief voetbal. De tweede helft liet het team bovendien zien ergens echt voor te willen vechten (ook al lukt het uiteindelijk niet) . Kunnen we misschien niet mee door in het toernooi voor de beker, maar nemen we wel mooi weer mee naar de komende wedstrijden!