GVAV-Rapiditas ontsnapt aan nederlaag tegen WKE’16

Patrick Venema (intikker)
93'

2e klasse L

20 oktober 2019 14:00

20191020 – Ver in de extra tijd kwam GVAV-Rapiditas zondag op 1-1 in de thuiswedstrijd tegen WKE’16.

Henk Bakker zette WKE’16 in de 14e minuut op 0-1. In de 93e minuut scoorde Patrick Venema de verdiende gelijkmaker. Komende zondag speelt GVAV-Rapiditas opnieuw thuis en wel tegen Germanicus.

WKE’16 begon de wedstrijd met het agressief maar wel sportief afjagen van GVAV en daar hadden de jongere spelers bij GVAV toch wel enige tijd moeite mee. In de achtste minuut had Henk Bakker WKE’16 eigenlijk al op voorsprong moeten schieten maar geheel vrij voor Carsten Meijwaard schoof hij de bal naast het doel. In de 14e minuut was het wel raak. Bakker slingerde de bal vanaf links van buiten het strafschopgebied richting de goal en hier had Carsten Meijwaard blijkbaar niet echt op gerekend. Normaal gesproken is hij heel goed in de lucht maar nu verdween de bal over hem in de (vanuit zijn gezichtspunt) linkerbovenhoek (0-1).
Hierna herpakte GVAV zich en zo ontstond een spannend duel tussen twee teams die vol op de aanval speelden. Merkwaardig genoeg leverde dat maar heel weinig kansen op. Bij het enorme hoge tempo ging er aan beide kanten ook nog wel eens wat mis. Bij GVAV was het opvallend hoe vaak Joël de Jong balverlies leed.
GVAV speelde vandaag weer in de kleine variatie op het WM-systeem dat tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw gebruikelijk was. Ouderwetse woorden als ‘linksbinnen’ en ‘rechtsbinnen’ zijn bijna weer nodig om de opstelling te beschrijven. Van de basisspelers waren vandaag Ingmar Liezenga, Arco Bartelsman en Daniël de Vries nog afwezig. Ingmar zat de laatste van zijn twee wedstrijden schorsing uit en kan er volgende week weer bij zijn. Arco speelde een uur met het tweede elftal vandaag en lijkt volgende week ook weer rijp voor de basis. Daniël de Vries is voorlopig nog uitgeschakeld.
Ricardo Postema had weer de uiterst moeilijke rol van valse linksback maar was ook vandaag weer de beste man aan GVAV-zijde. Aan de andere kant heeft Tom Klooster als rechtsback nog veel moeite met positie kiezen. Ook als de bal aan zijn kant in het bezit is van de tegenpartij staat hij vaak te ver naar binnen, waardoor zo’n linkerspits steeds vrij aanspeelbaar is. Ook staat die linkerspits wel eens dichter bij de GVAV-goal dan hijzelf zonder dat die spits buitenspel staat. Wat meer coaching in het veld lijkt toch wel gewenst.
Er waren in de eerste helft nog twee mogelijkheden voor GVAV. Bij een van die mogelijkheden schoof Leon Knol de bal naast het doel. Aan het gebaar van de scheidsrechter te zien zou een eventuele goal afgekeurd worden wegens buitenspel.
In de 48e minuut was het een fout in de verdediging van WKE’16, waardoor Patrick Venema richting het doel van de Emmenaren kon oprukken. Hij werd echter te veel naar links gedrongen om deze kans te kunnen benutten. Aan de andere kant schoot Henk Bakker een aantal keren op het GVAV-doel maar gingen zijn schoten naast.
In de laatste tien minuten ging libero Boyd Kooy ook in de spits spelen en was er veel eenrichtingsverkeer richting het doel van WKE’16. Good old Lars Brouwer was ook ingevallen en hij verstuurde deze keer enkele prima voorzetten richting de goal en vond daarbij telkens het hoofd van Boyd Kooy. In de 88e minuut had de gelijkmaker al kunnen vallen toen Jordi Paapst van dichtbij tegen de keeper opschoot en Patrick Venema de bal in de rebound over schoot. In de daaropvolgende minuut was er een scrimmage voor de GVAV-goal die WKE’16 niet de 0-2 opleverde. In de 93e minuut viel dan toch de verlossende gelijkmaker. De bal werd bij een voorzet wat van richting veranderd, werd half geraakt door een verdediger en Patrick Venema kon van dichtbij de gelijkmaker binnen schieten (1-1).
Zo eindigde een spannende partij voetbal in een gelijkspel dat bij WKE’16 aanvankelijk wel voelde als nederlaag nu de gelijkmaker zo laat viel, maar achteraf waren beide partijen het er wel over eens dat een gelijkspel een terechte uitslag was.
Veel van de andere uitslagen waren vandaag nogal verrassend. Koploper Helpman verloor en de van de naaste achtervolgers speelde GVAV dus gelijk maar verloren Stadskanaal en Germanicus allebei.

GVAV-Rapiditas – WKE’16 1-1 (0-1)

Scoreverloop: 14. Henk Bakker 0-1. 90+3. Patrick Venema 1-1.
Scheidsrechter: Arjan Alkema.
Toeschouwers: 180.
Geel: Joël de Jong, Ricardo Postema (GVAV). Harm Hindriks, Jozelf Brink, Henk Bakker (WKE’16)
Man of the match: Ricardo Postema.
Pupil van de week: n.v.t.
Opstelling GVAV-Rapiditas: Carsten Meijwaard, Tom Klooster (84. Lars Brouwer), Boyd Kooy, Dion Paapst, Ricardo Postema, Joël de Jong, David Belosic, Leon Knol, Jordi Paapst (86. Moreiro Bacuna), Patrick Venema, Rashid Conquet (88. Jorn van Aalsum).

Lewenborg – ASVB 0-0. Helpman – Valthermond 0-3. Annen – Stadskanaal 2-1. Veendam – Nieuw Buinen 2-1. Gruno – Rolder Boys 1-6. Germanicus – Dalen 1-4.