2e klasse L

1 december 2019 14:00

Scheidsrechter

J.W. (Johann) Eerhart

20191202 – In de zesde minuut opende Ronald Oosterhof van Gruno de score (1-0). In de elfde en de 31ste minuut was het Richard Zolfghardi die de score in het voordeel van Gruno uitbreidde naar 3-0. Met een eigen doelpunt in de 34ste minuut stond het vlak voor rust 3-1. In de 48ste minuut scoorde Rashid Conquet de 3-2. In de 68e minuut scoorde Timmy van der Molen (4-2) maar op het einde van de wedstrijd scoorde GVAV-Rapiditas driemaal snel achter elkaar. Ingmar Liezenga, Moreiro Bacuna en Patrick Venema bepaalden de eindstand op 4-5.

Vandaag speelde GVAV zijn tweede van de zes stadsderby’s. Op Sportpark West-End nam het team van trainer Bas Veldman het op tegen hekkensluiter Gruno. Het eerste elftal van de club uit Vinkhuizen heeft dit seizoen nog geen wedstrijd gewonnen en verloor vorige week zelfs met 11-2 uit bij Germanicus. Afgaand op de statistieken wachtte GVAV op papier geen moeilijke wedstijd maar zoals vaker in het voetbal luistert de praktijk niet naar cijfers. Het werd een zeer moeilijke middag voor GVAV.
In de verdediging moest GVAV het doen zonder Daniël de Vries en aanvoerder Boyd Kooy. De verdediging was daardoor weer opvallend jong. De ervaren Robert Oosterhof opende in de zesde minuut de score in het voordeel van Gruno (1-0). De thuisclub kwam daardoor onverwachts maar niet onverdiend op voorsprong. Gruno was de eerste twintig minuten gretiger in de duels en het team van Bas Veldman leed een aantal keer slordig balverlies. De laaghangende herfstzon leek de thuisploeg ook een handje te helpen bij de 2-0. Ricardo Postema leek de bal niet goed te zien en zo kwam de bal in de voeten van Oosterhof. De spits van Gruno hield het overzicht en hielp Richard Zolfaghardi de score te verdubbelen (2-0).
Na de 2-0 begon GVAV wat meer in de wedstrijd te komen. Gelegenheidsaanvoerder Arco Bartelsman probeerde samen met David Belosic vanuit de as onder de druk van Gruno uit te voetballen. Dit lukte niet altijd met als resultaat dat de slag om het middenveld in het eerste halfuur vooral door Gruno werd gewonnen. In de 25ste minuut resulteerde dit in een grote kans voor Richard Zolfaghardi die Carsten Meijwaard op het verkeerde been had gezet maar Tom Klooster las de aanvaller goed en blokkeerde het schot waardoor de 3-0 uitbleef. Even later kwam de 3-0 alsnog op het scorebord en ook hier was Richard Zolfaghardi verantwoordelijk voor.
Hoewel GVAV steeds beter begon te voetballen en het middenveld ook steeds beter onder de druk uitkwam, liep het team achter de feiten aan. De beleving was weg en even leek het er zelfs op dat het team de nederlaag al had geaccepteerd. GVAV had dan ook iemand van Gruno nodig om het geloof weer terug te krijgen. Rick Bunk werkte in de 34ste minuut de bal achter zijn eigen keeper (3-1).
Nu de achterstand met nog een klein uur te spelen nog maar twee doelpunten bedroeg, moest er ingegrepen worden. Bas Veltman haalde vlak voor rust Jorn van Aalsum eruit en bracht met Rashid Conquet een extra aanvaller binnen de gelederen. Deze aanvallende impuls deed iets met het team dat direct beter begon te voetballen. Arco Bartelsman zette op slag van rust met een geweldige steekpaas Leon Knol vrij voor de keeper maar Leon treuzelde iets te lang en schoot de bal rechtop de sluitpost van Gruno.
Na rust zette GVAV de aanvallende intenties door en er hoefde niet lang gewacht te worden op een doelpunt van GVAV. In de 48ste minuut kopte Rashid Conquet de bal bij de tweede paal binnen (3-2). Tijdens deze actie werd hij onder zijn oog geraakt waardoor hij na krap tien minuten gespeeld te hebben het veld weer moest verlaten. Moreiro Bacuna was zijn vervanger. Met nog één doelpunt achterstand werd de druk op het doel van Gruno steeds groter. Binnen vijf minuten ontstond er tweemaal een scrimmage in de zestien van de thuisploeg waar wonderlijk genoeg geen doelpunt uit voortkwam.
Door de steeds meer toenemende druk op de helft van Gruno ontstond er veel ruimte achter de linies bij GVAV. Het ervaren spitsenduo van Gruno wist daar handig gebruik van te maken. Ditmaal legde Oosterhof de bal panklaar op de vijfmeter waarbij Tim van de Molen in de 68e minuut Carsten Meijwaard kansloos liet (4-2).
Met nog tweeëntwintig minuten op de klok en twee doelpunten verschil leek de wedstrijd in het voordeel van Gruno beslecht te worden. Zeker als er verder geen aanvallers op de bank meer zitten en Bas Veltman een middenvelder wisselt voor een verdediger. Het vervangen van David Balosic voor de kopsterke Daniël de Vries bleek echter een meesterzet te zijn. In de laatste tien minuten werd Daniel naar voren gestuurd.
De gebeurtenissen volgden elkaar vervolgens razendsnel op. Met de nieuwe boomlange spits voorin werden bijna alle ballen hoog ingebracht en dit zorgde direct voor veel gevaar. In de 83ste minuut profiteerde Ingmar Liezenga hiervan door een afvallende bal van net binnen de zestien het doel van Gruno in te werken (4-3). Met nog zeven minuten op de klok moest er haast gemaakt worden om nog een resultaat neer te zetten. Leon Knol, die over het geheel al goed speelde, bleef de bal van de zijkant gevaarlijk de zestien inpompen. Invaller Moreiro Bacuno schatte in de 87ste minuut één van deze ballen goed in en kopte raak. Er werd door Gruno geappelleerd voor buitenspel maar de scheidsrechter wees naar de middenstip (4-4).
De hoge trainingsintensiteit van GVAV leek nu zijn vruchten af te werpen want waar Gruno zichtbaar vermoeid was, had GVAV nog de energie voor een laatste slotoffensief. In de allerlaatste minuut kwam de bal in de zestienmeter bij Patrick Venema terecht. Met zijn kenmerkende kapbewegingen loosde hij een verdediger en kwam hij vrij voor de keeper. Hij bedacht zich niet en schoot de bal hoog in het dak van het doel (4-5). Door deze heroïsche remonstrada is de achterstand op de nieuwe nummer één Germanicus drie punten. Volgende week komt Dalen op bezoek.
Bij afwezigheid van Jack Schilder vloeide dit verslag uit de pen van Onno Molenaar.

Gruno – GVAV-Rapiditas 4-5 (3-1)

Scoreverloop: 6. Robert Oosterhof 1-0. 11 en 31. Richard Zolfaghardi 2-0 en 3-0. 34. Rick Bunk 3-1 (e.d.). 48. Rashid Conquet 3-2. 68. Tim van der Molen 4-2. 85. Ingmar Liezenga 4-3. 87. Moreiro Bacuna 4-4. 90. Patrick Venema 4-5.
Scheidsrecher: Johann Eerhart.
Toeschouwers: 90.
Geel: Leon Knol, Patrick Venema (GVAV). Sasha Wals, Richard Zolfaghardi (Gruno).
Man of the match: Leon Knol.
Citaat van de dag: Christien Venema. Na zijn doelpunt trok Patrick Venema zijn shirt uit en riep iemand uit het publiek dat hij daar een gele kaart voor moest krijgen. ‘Die betaal ik wel!’ riep zijn moeder.
Pupil van de week: n.v.t.
Opstelling GVAV-Rapiditas: Carsten Meijwaard, Jorn van Aalsum (38. Rashid Conquet, 50. Moreiro Bacuna), Dion Paapst, Tom Klooster, Ricardo Postema, Joël de Jong, Arco Bartelsman, Leon Knol, David Belosic (68. Daniël de Vries), Patrick Venema, Ingmar Liezenga.

Overige uitslagen

Stadskanaal – ASVB 4-2. Annen – Valthermond 1-1. Veendam 1894 – FC Lewenborg 3-1. Rolder Boys – Helpman 4-0. Dalen – WKE 1-0. Nieuw Buinen – Germanicus 2-3.