Jesper de Graaf (omhaal)
52'

2e klasse L

10 november 2019 14:00

20191110 – GVAV-Rapiditas speelde zondag met 1-1 gelijk in en tegen Valthermond.

In de 52e minuut zette Jesper de Graaf Valthermond op voorsprong (1-0). In de 64e minuut maakte debutant Jonathan van Dorssen de gelijkmaker (1-1). Komende zaterdag speelt GVAV-Rapiditas om 17 uur de eerste wedstrijd in de knock-outfase van het bekertoernooi tegen stadgenoot Oranje Nassau.

Patrick Venema speelde vandaag na zijn blessure een helft met het tweede elftal, maar hij zat wel bij het eerste op de bank. Ook op de bank zat aanvoerder en routinier Boyd Kooy die nog niet wedstrijdfit was na de vorige week opgelopen enkelblessure.
GVAV speelde vandaag in een 4-3-1-2 opstelling, waarbij de achterhoede uit vier jonkies bestond met een gezamenlijke leeftijd van 79 jaar en 299 dagen. Dion Paapst en uitblinker Ricardo Postema stonden centraal achterin en op de flanken stonden Roald van Geffen en Jorn van Aalsum. Jonkies of niet, van nervositeit was totaal geen sprake. Tom Klooster stond als rechtermiddenvelder opgesteld die soms als vijfde verdediger optrad maar ook heel wat rushes langs de zijlijn kon maken. Naar ons gevoel en ook zijn eigen gevoel speelde hij vandaag zijn beste wedstrijd.
GVAV begon duidelijk behoudend aan de wedstrijd en daardoor had Valthermond een kwartier lang een optisch overwicht. Valthermond leek toch ook te spelen met de handrem erop en zo kon GVAV wat uit de schulp kruipen en was het nettoresultaat van de eerste helft dat er maar één kans te noteren viel. In de 30e minuut tikte Demy te Velde de bal na een voorzet ruim naast het GVAV-doel.
In de tweede helft drong Valthermond wat meer aan en in de 47e minuut had keeper Carsten Meijwaard een prima redding in huis op een kopbal van dichtbij van een van de spitsen van Valthermond. In de 52e minuut was het wel raak. Ondanks twee man voor zich bij de achterlijn wist Demy te Velde de bal voor het doel te krijgen waar Jesper de Graaf met een prachtige omhaal Valthermond op 1-0 zette.
Historici hebben het wel eens over een remmende voorsprong als men in een land als eerste een nieuwe technologie toepast en dan voorbijgestreefd wordt door landen die zo’n technologie later zijn gaan toepassen. Dat type remmende voorsprong was er vandaag niet maar Valthermond had er wel last van. In de 57e minuut werd Moreiro Bacuna, die in dit tweespitsensysteem totaal niet uit de verf kwam, uit zijn lijden verlost. Tot aan dat moment was hij al een keer of twaalf teruggefloten voor buitenspelsituaties waarbij het niet om centimeters ging maar om hele meters. Jonathan van Dorssen, 17 jaar oud, kwam in zijn plaats en bracht als debutant direct het nodige leven in de GVAV-aanval.
In 63e minuut loste hij een schot dat door keeper Joost Schrik werd gekeerd en even later deed de keeper hetzelfde met een schot van Leon Knol. Frits Kerkhof en Bryan Huizinga op de tribune zeiden tegen elkaar: ‘Nu gaat-ie vallen!’. En inderdaad, uit de resulterende hoekschop kopte Jonathan van Dorssen de bal simpel binnen (1-1).
Beide ploegen bleven ijverig en in de laatste tien minuten had Valthermond weer een overwicht maar ook GVAV had de drie punten nog mee naar huis kunnen nemen als enkele counters succesvol uitgevoerd zouden zijn geweest. Zonder dat zich noemenswaardig grote kansen voordeden, kon de beste man op het veld, scheidsrechter Martin Wever, na drie minuten extra tijd de wedstrijd bij een volkomen terecht gelijkspel beëindigen.

Valthermond – GVAV-Rapiditas 1-1 (0-0)

Scoreverloop: 52. Jesper de Graaf 1-0. 64. Jonathan van Dorssen 1-1.
Scheidsrechter: Martin Wever.
Toeschouwers: 200.
Geel: Joël de Jong (GVAV). Rick Schlimbach (Valthermond).
Man of the match: Ricardo Postema.
Pupil van de week: n.v.t.
Opstelling GVAV-Rapiditas: Carsten Meijwaard, Jorn van Aalsum, Dion Paapst, Ricardo Postema, Roald van Geffen (88. Lars Brouwer), Tom Klooster, Joël de Jong, Leon Knol, Arco Bartelsman, Moreiro Bacuna (57. Jonathan van Dorssen), Ingmar Liezenga.

Rolder Boys – Veendam 1894 2-2. Dalen – Gruno 4-3. Stadskanaal – Germanicus 1-3. Annen – Helpman 1-1. ASVB – WKE’16 2-1. Helpman periodekampioen.