Winston de Jonge (corner)
79'

2e klasse L

29 september 2019 14:00

20190929 – GVAV-Rapiditas trok zondag met moeite de 2-3 tegen Veendam 1894 over de streep.

In de 15e en 16e minuut maakte Patrick Venema de eerste twee goals van de wedstrijd (0-2). Robin Mik maakte in de 40e minuut de aansluitingstreffer (1-2). In de 62e minuut maakte Patrick Venema zijn derde treffer (1-3). In de 78e minuut bracht Winston de Jonge Veendam 1894 terug in de wedstrijd (2-3). Veendam-trainer Jouad Boufarra wilde hierna blijkbaar een ingewikkelde omzetting doen en daartoe ging een briefje het veld in dat door veel mensen gelezen moest worden. Het mocht echter niet baten: GVAV-Rapiditas nam de drie punten mee naar Groningen.
Komende zondag speelt GVAV-Rapiditas thuis tegen ASVB.

Er zijn tijden geweest dat de jeugdteams van Veendam en GVAV op het hoogste noordelijke amateurniveau speelden en vaak spannende wedstrijden met elkaar uitvochten. Na veertien jaar troffen de eerste elftallen elkaar weer eens en ook vandaag was het een spannende partij.
GVAV begon veel beter aan de wedstrijd en in de 15e minuut maakte Patrick Venema een knappe goal door een voorzet in een keer af te ronden (0-1). Een minuut later was het alweer raak. Veendam-doel Indy de Ruiter verloor een luchtduel van Jordi Paapst, die vandaag vermoedelijk de kleinste speler op het veld was. Patrick Venema schoot de bal in die weliswaar nog wel geraakt door een verdediger van Veendam maar toch tegen de geel-zwarte touwen ging (0-2).
Hierna verloor GVAV de controle over de wedstrijd. Met het 38-jarige ‘Dreh und Angelpunkt’ Marnix Kolder op het middenveld ontwikkelde Veendam op een zo nu en dan opportunistische manier een flink overwicht. In de 36e minuut schoot Lorenzo Langeland buiten bereik van Carsten Meijwaard tegen de paal en dat had een waarschuwing voor GVAV moeten zijn. Veendam kwam volkomen terecht terug in de wedstrijd door Robin Mik die handig de buitenspelval omzeilde en Carsten Meijwaard kansloos liet (1-2).
Na de rust ging Veendam op zoek naar de gelijkmaker. In de 52e minuut kwam Marnix Kolder op links vrij maar zijn inzet ging naast. In de 62e minuut belandde een vrije schop vanaf links van Ingmar Liezenga de op rechts opduikende Jordi Paapst die niet zelf schoot maar de bal klaarlegde voor Patrick Venema die zich vrijdraaide en de bal binnenschoot (1-3).
Vanaf de 70e minuut kwam er weer een Bacuna bij GVAV in het veld. Hij kwam de moe gestreden Rashid Conquet vervangen die wel vaak de bal kreeg maar het de rechtsback van Veendam gemakkelijk maakte door steeds voorspelbaarder naar binnen te draaien.
Net als na de 0-2 verloor GVAV de controle over de wedstrijd, maar Marnix Kolder bleef missen. Na een kleine scrimmage in de 62e minuut ging de bal naast en ook in de 78e minuut kreeg hij de bal niet langs Carsten Meijwaard. Uit de daaropvolgende hoekschop wist Winston de Jonge diagonaal in te schieten (2-3).
Dit was het moment voor de omschakeling bij Veendam met voor de buitenstaanders die het briefje uiteraard niet hadden mogen lezen, belangrijkste aanpassing dat Veendam met drie man achterop ging spelen. Doelman Indy de Ruiter moest daardoor bij counters van GVAV vaak mijlenver zijn strafschopgebied uit en had geluk dat Patrick Venema de bal in de 82e minuut de bal volkomen verkeerd raakte toen hij vanaf een kleine veertig meter de bal in het verlaten doel probeerde te schieten. Een paar minuten later kwam Patrick op rechts vrij maar zijn inzet werd door De Ruiter tot hoekschop verwerkt.
Veendam pompte de bal geregeld het strafschopgebied in maar het was vooral dreigend en niet heel erg kansrijk. In de 87e minuut was er nog wel opnieuw een kans voor Marnix Kolder maar ook deze keer ging zijn inzet naast. Na vijf minuten toegevoegde tijd kon GVAV als winnaar van het veld stappen. Bijzonder was ook dat dat gebeurde onder leiding van scheidsrechter Mulder, onder wiens leiding GVAV al zo’n zes of zeven keer achter elkaar een wedstrijd verloren had.

Veendam 1894 – GVAV-Rapiditas 2-3 (1-2)

Scoreverloop: 15 en 16. Patrick Venema 0-1 en 0-2. 40 Robin Mik 1-2. 62. Patrick Venema 1-3. 79. Winston de Jonge 2-3.
Scheidsrechter: H. Mulder.
Toeschouwers: 55.
Geel: Tom Klooster (GVAV).
Man of the match: Patrick Venema.
Pupil van de week: n.v.t.
Opstelling GVAV-Rapiditas: Carsten Meijwaard, Tom Klooster, Boyd Kooy, Daniël de Vries, Ricardo Postema, Joël de Jong, Leon Knol, Jordy Paapst (80. Dion Paapst), Ingmar Liezenga, Patrick Venema, Rashid Conquet (70. Moreiro Bacuna).

Stadskanaal – Nieuw Buinen 1-0. FC Lewenborg – Germanicus 0-2. Helpman – Gruno 7-0. Annen – WKE’16 1-3. De wedstrijden Rolder Boys – Valthermond en ASVB – Dalen werden afgelast.

Tussenstand gehaktballentest 2019-2020
De bal bij Veendam kreeg van verschillend juryleden verschillende waarderingen. Cijfer 7,0.

Buiten mededinging: Zwaagwesteinde 8,0 en Winsum 7,0.

Martin Kijlstra aan de bal in de laatste wedstrijd die GVAV-Rapiditas speelde in Veendam tegen Veendam 1894 op 7 mei 2006 (Foto: Bert Smit)