61'

2e klasse 03

21 september 2019 12:30

Opstelling

Na een gedegen voorbereiding (2 oefenwedstrijden en een toernooi) is het nu eindelijk zover: de competitie gaat van start! Ideale omstandigheden, want het is prachtig nazomer weer en uw jo14-1 mag aantreden op het door de spelers misschien wel meest gewaardeerde veld: veld 3, het nieuwste kunstgrasveld op Kardinge. Tegenstander ACV jo14-2 heeft het bovendien in het bekertoernooi erg moeilijk gehad en de verwachting binnen en buiten ons team is dan ook dat er vrij moeiteloos moet kunnen worden gewonnen: zou een mooie start zijn. Hoewel de einduitslag anders doet vermoeden geeft de eerste helft een heel ander beeld: 3-2 voor bij rust is eigenlijk een beetje tegen de veldverhoudingen in en de wedstrijd wordt pas in de tweede helft overtuigend over de streep getrokken door onze mannen: resultaat een klinkende 12-2  overwinning.

Daar lijkt het de eerste 35 minuten helemaal niet op uit te gaan komen.  Vanaf het eerste fluitsignaal van de beheerst en eerlijk leidende scheidsrechter Edwin (dank!)  zijn het de blauw-zwart gehemde bezoekers uit Assen die de wedstrijd domineren: onze mannen hebben in deze fase van de wedstrijd zichtbaar moeite om in balbezit te blijven en komen slechts zelden op de helft van de tegenstanders. Als die na een minuut of 10 de score openen (0-1) is dat ook nauwelijks een verrassing en een antwoord lijkt er nog niet gelijk aan te komen. Dat komt er na een paar minuten wel  als de hele wedstrijd hard werkende Roan zijn duel wint en Justin perfect bedient: kwartier gespeeld en 1-1. We komen weer een paar minuten later zelfs op voorsprong als Timo  zijn solo zelf afrondt (2-1), maar kunnen daar dankzij een misverstandje in de verdediging en een bekeken lobje niet lang van genieten (2-2).  Dat lijkt ondanks een paar goede kansen over en weer ook heel lang de ruststand te gaan worden, maar vlak voor rust weet Timo toch de voorsprong weer op het scorebord te krijgen: 3-2 en rust.

Achteraf gezien blijkt het moment van de wedstrijd niet op het veld, maar in de kleedkamer tijdens de rust te zijn.  Verdedigers Lars, Arda, Ryvano en Emin geven aan dat er te veel mensen achter de bal staan tegenover te weinig tegenstanders en we besluiten achterin 1-op-1 te gaan spelen om zo te proberen de controle op het middenveld over te nemen. Een gouden greep, want we scoren na een snelle openingstreffer van Joost (zijn eerste velddoelpunt sinds 3 jaar!) in de tweede helft nog even 8x en hebben geen enkel moment een tegendoelpunt hoeven te vrezen.  Een mooi resultaat van een tactische omzetting waarvan de tegenstander na de wedstrijd gelijk al aangaf dat ze vanaf dat moment 'de weg volledig kwijt' waren.

Een monsterscore is natuurlijk leuk en het is ook fijn om te merken hoe het team elkaar een doelpuntje gunt.  De echte winst zit 'm echter in hoe uw jo14-1 als team een probleem herkent en oplost: super om mee te maken als (trotse) coach en een stevig fundament om de komende tijd op te bouwen.