GVAV-Rapiditas verder na strafschoppen tegen Oranje Nassau

Rick Wiersma (schot)
60'

Groep 1 KO1 SR2

16 november 2019 17:00

20191116 – GVAV-Rapiditas bereikte zaterdagavond ten koste van Oranje Nassau de volgende ronde van het bekertoernooi.

Rick Wiersma zette de gasten in de derde minuut op voorsprong (0-1). In de tiende minuut maakte Patrick Venema gelijk (1-1). In de 35e minuut was Rick Wiersma nogmaals succesvol (1-2) maar in de 60e minuut maakte Patrick Venema ook zijn tweede doelpunt (2-2). GVAV-Rapiditas won de strafschoppenserie met 4-3. Volgende week zondag komt SC Stadskanaal voor de competitie naar Sportpark Kardinge.

De regisseur op het middenveld bij GVAV, Arco Bartelsman, moest in de warming up geblesseerd uitvallen. Roald van Geffen kwam daardoor in de ploeg en daardoor stonden er weer vijf eerstejaarssenioren en twee tweedejaarssenioren in het team. Door het uitvallen van Bartelsman moesten er wat omzettingen plaatsvinden en viel het tactische plan van trainer Bas Veldman in duigen. GVAV begon matig aan de wedstrijd en kreeg weinig vat op het snellere spel van het geroutineerde team van Oranje Nassau.
In de derde minuut was het al raak. Rick Wiersma mocht vlak bij een hoekpunt van het strafschopgebied een vrije schop nemen en dat deed hij voortreffelijk (0-1). In de tiende minuut stelde een fout van routinier Paul Bergtop Patrick Venema in staat gelijk te maken (1-1).
Oranje Nassau had weliswaar een overwicht en oogde dreigend maar echt uitgespeelde kansen waren er eigenlijk niet. Langzamerhand was er wat meer voetbal bij GVAV te zien en de mooiste aanval was in de 29e minuut te zien. Ingmar Liezenga wist vanaf links met een prachtige pass op rechts Tom Klooster te bereiken die met een afgemeten voorzet de doorgelopen Liezenga in stelling bracht. Diens halve omhaal ging echter over het doel.
Nu GVAV ook eens op de helft van Oranje Nassau te vinden was, kwam het ook wel eens tot een counter van Oranje Nassau. In de 35e minuut was er zo een en Rick Wiersma sloot deze af met een schot dat houdbaar leek maar toch doel trof (1-2).
In de tweede helft kwam GVAV veel beter voor de dag en kreeg het een overwicht tegen de zaterdageersteklasser. In de 59e minuut kopte Patrick Venema maar net naast maar een minuut profiteerde hij opnieuw van een fout in de defensie van Oranje Nassau (2-2). In de 59e minuut knalde Leon Knol op de paal. Pas in de 78e minuut was Oranje Nassau weer eens gevaarlijk. Bij een scrimmage voor het GVAV-doel kreeg de ploeg vier mogelijkheden maar geen van deze kansen werd benut.
Vanaf dit moment nam Oranje Nassau het heft weer in handen maar GVAV hield stand tot en met het laatste fluitsignaal. Voor strafschopnemers lijkt het doel altijd klein en dat is zeker het geval als er een lange en brede doelman als GVAV-keeper Carsten Meijwaard in de goal staat. Hij stopte de eerste strafschop van Rhobin Brander en dat leverde GVAV een psychologisch voordeel op. Hierna liep het regelmatig op naar 3-2. Frederik Specken schoot de vierde strafschop van Oranje Nassau tegen de paal.
Hierna stond de nodige verwarring. Lars Brouwer was al bij de strafschopstip gekomen toen scheidsrechter Jeffrey Wolthof plotseling dacht dat de achterstand van Oranje Nassau al onoverbrugbaar geworden was. Een minuutje later werd hem de vergissing duidelijk en mocht Lars Brouwer opnieuw aantreden voor de vierde strafschop van GVAV. Deze was te zacht en te voorspelbaar, zodat doelman Erwin Heidekamp de bal via de paal uit het doel kon houden.
Joël Wagenaar zette met de vijfde strafschop de stand op 3-3. Moreiro Bacuna, die de hele week al tegen de trainer had lopen roepen dat hij de beslissende penalty erin zou schieten, was speciaal voor dit doel in de 89e minuut in de ploeg gebracht. De eerste bal die hij raakte, was die strafschop en die ging er inderdaad in. Daarmee won GVAV de strafschoppenserie met 4-3.

GVAV-Rapiditas – Oranje Nassau 2-2 (1-2)

Scoreverloop: 3. Rick Wiersma 0-1. 10. Patrick Venema 1-1. 35. Rick Wiersma 1-2. 60. Patrick Venema 2-2. GVAV w.n.s. met 4-3.
Arbitraal trio: Jeffrey Wolthof, Rick Cadogan, Martijn Brondijk.