67'
Assist: Ryvano Renes

23 november 2019 9:00

Opstelling GVAV-Rapiditas JO14-1JM

Met de zeer, zeer zoete overwinning van vorige week nog vers in het geheugen reist uw jo14-1 vandaag af naar het Friese Boornbergum, een prachtig dorpje net achter Drachten (vanuit Groningen gezien). Het is nog vroeg (en koud!) als we vertrekken, maar bij aankomst op sportpark de Kampslach (heb ik even opgezocht, betekent 'duel' in het Fries) blijkt gelukkig dat we de wind die het in Groningen ijskoud maakte niet mee hebben genomen: het is fris, maar niet echt onaangenaam op en naast het echte-gras veld.

Tegenstander in deze oefenwedstrijd is S.C. Boornbergum jo14-1. We weten op voorhand niet veel van deze ploeg, behalve dat zij de laatste plek bezetten in de Friese o14 2e klasse competitie. Scoreverloop (o.a. kleine, misschien wel wat ongelukkige verliesbeurten tegen de nummer 1 en gelijke spelen tegen 1e klassers) lijkt er op te wijzen dat het desondanks best een uitdagende oefenpartner kan zijn en dat blijkt te kloppen: de vrij forse einduitslag van 2-10 doet eigenlijk geen recht aan het bij vlagen hele leuke voetbal dat de thuisploeg vandaag laat zien.

Ook deze week weer geen volledige selectie: Arda en Parsa moeten zich helaas ziek afmelden. Snel beter worden, we hebben jullie gemist! Timo en Ryvano zijn iets verlaat en sluiten pas tijdens de wedstrijd aan, zodat we uiteindelijk om 9 uur 's ochtends op een veldje in Friesland met precies 11 man aan de ontmoeting met de groen-zwarte thuisploeg beginnen.

'Noardlike Fryske Wâlden' staat er op een bord dat we op de snelweg paseren, als ware het een waarschuwing voor de waldreuzen die ons op het veld te wachten staan. Als de bal gaat rollen blijkt dat mee te vallen: aan de andere kant van het veld staat een jo14 team dat zelfs deels bestaat uit spelers die ook nog in de onder 13 uit zouden mogen komen en van een bovengemiddelde lengte is geen sprake. Voetballen kunnen ze wel en ondanks dat GVAV veel aan de bal is zijn we veel te slordig om onze spitsen in stelling te kunnen brengen, het begin van deze eerste helft. Als dat de thuisploeg na 5 minuten wel lukt en deze ook nog eens succesvol afrondt staat Boornbergum zelfs voor: een toch wel wat onverwachte tegenvaller.  Het duurt even, maar als de verder uitstekende leidende scheidsrechter een goal van Morris afkeurt omdat hij al een penalty had toegekend hebben we de kans om iets terug te doen. Een kans, want penalties hebben we dit seizoen nog niet weten te verzilveren.... Eens moet echter de 1e keer zijn en vandaag is het zover: Justin rondt de 11 meter keurig af, scoort zijn 1e van de dag (na later blijkt de eerste van 7) en zet GVAV weer op gelijke  hoogte. De groen-zwarte thuisploeg laat het er niet bij zitten en na een opeenstapeling van fouten en foutjes in onze verdediging staan we na een paar minuten alweer achter: 2-1. Voelt een beetje onnodig en is het ook: doordat alle spelers in het blauw door beginnen te krijgen dat ook deze tegenstander niet te onderschatten is kantelt het spelbeeld langzaam in ons voordeel en wordt er hierna alleen nog door GVAV gescoord: ruststand 2-4.

De tweede helft opent met een schitterende combinatie tussen Timo en Ryvano. Zij spelen met zijn tweeen prachtig de groen-zwarte verdediging weg en ronden koeltjes af: wat mij betreft de mooiste goal van deze ochtend en 2-5.  Aanvoerder Di Feng (bij 3 doelpunten rechtstreek betrokken) bedient vlak daarna Timo nog eens (2-6) en daarna is het verzet van de thuisploeg wat gebroken en loopt de score verder op. Er ontstaan ruimtes die vooral Justin vaak benut: een prestatie waarvoor hij een ruime hand vol pepernoten in ontvangst mag nemen van een van de plotseling bij het veld opgedoken zwarte Pieten.  Hij scoort daarna nog eens 4x: eindstand 2-10.

De prestatie zit vandaag niet zozeer in de score (maar die is natuurlijk ook fijn...), maar vooral in de manier waarop we de slordigheden uit de 1e helft de 2e helft uit ons spel wisten te krijgen en gemotiveerd en geconcentreerd de wedstrijd naar ons toe trokken.  Dat is natuurlijk een mooie en belangrijke leer voor volgende week, als we in Hoogeveen mede titelkandidaat de Weide gaan treffen!

Een woord van dank voor de gastvrije ontvangst en de leuke wedstrijd aan de gastheren van Boornbergum. Succes verder en wie weet tot ziens!