1e klasse 1

1 februari 2020 12:30

Hemmo Sibsma

Opstelling

Het is zover! Op een bewolkt, winderig (wanneer niet?), maar droog Kardinge begint uw jo14-1 op deze eerste februari aan een nieuw en door velen zeer gewenst avontuur:  promotie naar een heuse 1e klasse competitie. Uw helden zijn ingedeeld met een paar oude bekenden: Velocitas en Be Quick oefenden we al meerdere keren tegen en ook de Weide ontmoetten we al 2x eerder, maar dan in de competitie. Er komen echter ook tegenstanders die we nog niet eerder troffen en daar beginnen we dan ook gelijk maar mee: vandaag komen de Friese Boys uit Kollumerzwaag bij ons op bezoek.

De rood-witte tegenstander kende een bescheiden 1e seizoenshelft en eindigde met 18 doelpunten voor en evenveel tegen in de onderste regionen van hun competitie. Gevoel vooraf is dan ook dat er vandaag op een resultaat(je) gerekend mag worden, maar zeker is dat geenszins. De ene competitie is de ander immers niet, Friese voetballers zijn bijna altijd standaard een kop groter en dus sterker en/of sneller dan onze stadse jongens en uw jo14-1 kent helaas weer eens een aantal geblesseerden (snel beter worden!).  Op de ochtend vooraf aan de wedstrijd vinden we gelukkig Joris en Akram uit de jo13-3 en Fadhl uit de  jo14-2 die na hun eigen wedstrijd best willen blijven om ons te helpen. Heel fijn en ook nog eens super gespeeld: hartelijk dank !

De wedstrijd zelf, dan.  Zoals mag worden verwacht als je een niveautje hoger gaat spelen zien we de eerste minuten van de wedstrijd een wat ander beeld dan we veelal gewend waren: Friese Boys zoekt en vindt gemakkelijk mooie combinaties op het middenveld,  de balsnelheid is redelijk hoog en ze kunnen bouwen op een stevige en balvaardige verdediging.  'Dat kunnen wij ook' moeten onze mannen gedacht hebben en dat is ook zo: net als vorige week ontspint zich een spannende, gelijkwaardige strijd waarin (in ieder geval door een blauw-wit-rode bril) een licht veldvoordeel voor de thuisploeg te herkennen is, zonder dat dat tot uitgesproken doelkansen leidt. Waar centrale verdedigers Timo, Parsa en later een uitstekend invallende Joris, geholpen door Lars, Emin en gelegenheidsback Dorian het aantal momenten dat keeper Joost zijn vaardigheden kan demonstreren tot een minimum weten te beperken geldt dat aan de andere kant ook: Justin, Ryvano, Keanu en Amro worden vaak gevonden, maar komen nooit helemaal vrij genoeg: de wedstrijd wordt grotendeels tussen beide 16 meter gebieden gespeeld. Grotendeels, want vlak voor rust benut Timo de ruimte die hij van zijn directe tegenstander krijgt om mee naar voren te gaan, bedient Justin met een prachtige steekpass en die mist niet: 1-0 en rust.

Al direct na rust beginnen de Friese bezoekers haast te krijgen in hun speurtocht naar de gelijkmaker. Dat levert soms wat meer druk op ons doel op, maar vooral ook meer balverlies voor de Kollumerzwaagsters.  Gastspelers Akram en Fadhl, enthousiast en vaardig de weg gewezen door Di Feng pikken steeds meer nog voor onze verdedigende linie op en kunnen keer op keer de voorhoede op avontuur sturen.  Die krijgen ook daadwerkelijk een paar goede kansen, maar verder dan een kiezelhard schot op de kruising komen we niet meer: het is en blijft 1-0 voor GVAV in onze eerste officiele 1e klasse competitiewedstrijd.