... (scrimmage)
68'

25 januari 2020 13:00

Opstelling GVAV-Rapiditas JO14-1JM

Nog 1 week te gaan en het is zover: de competitie gaat weer beginnen! Voor uw jo14-1 sinds deze week nog meer iets om naar uit te kijken: eigenlijk een beetje onverwacht kwam toch nog het nieuws dat we alsnog ingedeeld zijn in een 1e klasse competitie en dat we ons dus mogen verheugen op een voorjaar bol van de uitdagende wedstrijden. Is goed voor deze spelers en we zijn er (denken we) klaar voor.

Deel van die voorbereiding zijn een tweetal oefenwedstrijden die we in de dit jaar wat korte winterstop hadden gepland; vandaag speelt de jo14-1 haar 2e. Helaas niet op een zonnig,  ver weg gelegen trainingskamp, maar 'gewoon' in het Stadspark, op bezoek bij stad- en nu dus ook competitie-genoot Velocitas.

De tegenstander van vandaag is bovendien een oude bekende: helemaal aan het begin van het seizoen speelden we al eens eerder een leuke, spannende (oefen)wedstrijd tegen deze ploeg. Toen was het zelfs in ons eigen stad Groningen zonnig en warm: vandaag moeten we hopen ons te kunnen warmen aan het geboden spel (en de eventuele extra kleding...). En oh ja: er werd toen ook nog nogal verassend gewonnen.

Vaste waarde Lars moet vandaag met een rugblessure helaas ontbreken (beterschap!), maar gelukkig hadden Fadhl en Sofyan uit de jo14-2 al toegezegd om ons team voor vandaag te komen versterken, zodat we met een lekker brede selectie van start kunnen. En dat deden de mannen!

Gelijk vanaf de aftrap laat GVAV zich volop zien. De aanval wordt nadrukkelijk gezocht, de groen-witte thuisploeg steeds weer teruggedrongen en na een paar minuten mag het eerste schot op doel worden genoteerd: voorlangs helaas. Even later had ook een bekeken hakje met een doelpunt bekroond mogen worden, maar de Velocitas doelman die de vorige oefenwedstrijd ook al een hoofdrol speelde is helaas ook vandaag in goede doen: de bal wil er maar niet in.  We lijken lange tijd op weg te zijn naar een 0-0 bij rust, maar zo'n 5 minuten voor de ranja lukt aan de ander kant van het veld wel wat onze aanvallers tot op dat moment maar niet lukt:  bij een op dat moment zeldzame tegenaanval van de thuisploeg profiteert de fysiek sterke spits van een misverstand in onze verdediging en loopt eenvoudig de openingstreffer binnen. 'Tegen de verhouding in' horen we zelfs van het thuispubliek, maar het-is-wat-het-is: 1-0 en rust.

Het eerste gedeelte van de 2e helft lijkt de thuisploeg onze helden door te hebben en nemen ze het initiatief over.  De blauw-witte verdediging heeft het lastig en aan aanvallen komen we op een paar 'op-goed-geluk-naar-voren-rossen'  ballen eigenlijk niet meer toe. Er wordt door Velocitas echter ook niet gescoord en zo kunnen we ondanks eindeloze reeksen van corners aan de (voor ons) verkeerde kant van het veld na een kwartier toch de gelijkmaker optekenen: een afgeslagen schot wordt wat gelukkig binnengelopen/geknied/gewerkt.
Hoewel er ook daarvoor al leuk gevoetbald werd breekt de wedstrijd hiermee pas echt open. De bal gaat sneller en nauwkeuriger rond, de thuisploeg scoort en niet lang daarna wij ook. De spanning langs het veld neemt toe: op het veld lijkt aan beide kanten vooral de concentratie en vastberadenheid op te lopen.  Met nog 5 minuten te gaan wordt er achtereenvolgens nog eens door GVAV gescoord (afgekeurd vanwege buitenspel) en door Velocitas met een afgeketst schot. 3-2 met nog een minuut te gaan: het kan nog! GVAV zet nog eens aan, nog eens en nog eens.... Maar het mag niet zo zijn: een miraculeuze solo over de achterlijn eindigt op de paal en seconden daarna klinkt het laatste fluitsignaal: 3-2 verloren, maar strijdend ten onder gegaan!

Na een bijzonder matte vertoning vorige week is de wedstrijd van vandaag ondanks het nipte verlies een opsteker. Hier stond het jo14-1 dat we voor de kerst al zo vaak leuke en aantrekkelijke wedstrijden hebben zien spelen: een uitslag als deze (zeker voor een oefenwedstrijd) is wat deze trotse coach betreft ver ondergeschikt aan het spelplezier en de groei die je in zowel het team als individuele spelers ook vandaag weer kan zien. Komt nog bij dat we dit Velocitas nog 2x gaan treffen in competitieverband: ik kijk er nu al naar uit!