9735AE
GRONINGEN
tel. 050-5410415

Opstelling

Na 2 weken gedwongen pauze mag uw jo17-3 weer eens de wei in: vandaag ontvangen we de leeftijdsgenoten van Velocitas jo17-2 thuis op een merkwaardig leeg Kardinge (er worden de laatste maanden wel heel veel wedstrijden afgelast). Aanloop problemen zijn er zoals al haast te doen gebruikelijk genoeg: nagenoeg het gehele middenveld is ziek of geblesseerd (beterschap allen!) en ook in de teamleiding is niemand fit (maar die hoeven sowieso niet te spelen, dat scheelt weer...).
Met 4 invallers (Dorian en Justin uit de o17-2 en Sofyan en Junmar uit de o17-4) , een debutant voor dit team (welkom Igor!) , een langverwachte rentree (welkom terug Semih!) plus een beetje moeilijk bewegende invalcoach kunnen we uiteindelijk om 14:30 op deze stalende voorjaarsdag 'gewoon' aan de slag.
Hoewel: gewoon? Uw jo17-3 noteert al weken achtereen maximale verliespunten in op zich te winnen wedstrijden: een 'gewoonte' die we graag eens zouden doorbreken. Misschien kan dat vandaag wel, want de groen-witte opponent uit het westen van de stad heeft welliswaar al wel wat meer punten verzameld dan wij (ook bij winst gaan we ze in ieder geval vandaag niet inhalen), maar de statistieken leren wel dat ze daarbij redelijk veel tegendoelpunten incasseren.  Ligt daar een kans?
Voor de wedstrijd bespreken we de mogelijkheden en benoemen we samen een andere vandaag belangrijke factor: de stevige wind.  We proberen de 1e helft tegen de wind in te spelen,  hoog druk te geven zodat de tegenstander wel lange, wegdwarelende ballen moet geven en zelf zoveel mogelijk laag en kort te combineren. Als dat lukt hebben we het 2e deel (meestal niet de sterkste helft voor dit team) het waarschijnlijk gemakkelijker.

En: het werkt! De eerste helft houden we verdedigend makkelijk stand en verzilveren we 1 van de kansjes die we hebben gehad (rust: 1-0); het tweede deel openen we 'stormachtig'  (3 doelpunten in een kwartier) en spelen we daarna degelijk uit: eindstand een forse 5-1 overwinning.

Als de bal om 14:30 voor het eerst aan het rollen wordt gebracht zien we al snel een voor dit team vertrouwd beeld: GVAV is veel aan de bal, probeert wel naar voren te komen, maar slaagt daar maar zelden in. Ook van de gasten gaat weinig dreiging uit: de (afgedwongen) lange ballen zijn zonder uitzondering allemaal prooi voor Jesper, Wessel, Teije, Junmar en Justin B.:  onze wederom zeer solide verdediging van vandaag. Eén linie daarvoor (het middenveld) is het (te) druk: pas nadat de buitenspelers het veld in balbezit daadwerkelijk breed gaan houden ontstaat er af en toe ruimte voor Justin U., Igor en Emin (de voorhoede) om echt op zoek te gaan naar de openingstreffer. De eerste paar pogingen worden nog gekeerd, maar na pakweg 10 minuten is het toch raak: Justin tekent voor zijn eerste van de dag (werden er uiteindelijk 4...). Dat smaakt naar meer, maar zoals wel vaker dit seizoen: hij gaat er niet in! Alle pogingen ten spijt (o.a. een prachtig afstandschot van Sofyan dat maar net over gaat): na 40 minuten is de stand 'slechts' 1-0.

Dat moet eigenlijk beter (we hebben al vaker zo'n voorsprongetje weggegeven) en dat gebeurt deze keer ook. In de tweede helft zetten we een paar dingen om (zo verhuist Justin naar rechts en Emin naar links en speelt Semih zijn eerste (voortreffelijke) minuten sinds maanden) maar belangrijkst van allemaal: we hebben nu de wind mee! Velocitas gelooft er duidelijk nog in (bleven ze sowieso de hele wedstrijd doen, alle lof daarvoor!) en speelt wat verder van eigen doel. Dat geeft ruimtes achter de verdediging en die zijn (mede) dankzij de wind bereikbaar: al na een paar minuten is de voorsprong verdubbeld (2-0) en niet heel veel later staat er al 4-0 in het boekje van scheidsrechter Turgay. De concentratie achterin verslapt een beetje en de gasten mogen mede daardoor nog iets terug doen (1x raak en 1x op de lat), maar echt in gevaar komt de voorsprong niet meer. Na maar liefst 4 doelpunten krijgt Justin een publiekswissel (met applaus van publiek & medespelers!) en brengt Emin de eindstand op het scorebord: na 2x 40 minuten winnen we eindelijk weer eens, met maar liefst 5-1.

Slotnoot van de invalcoach: natuurlijk helpt het als er iemand op het veld staat die de doelpunten daadwerkelijk maakt (misten we de afgelopen wedstrijden nog al eens...), maar zonder de inzet, het inzicht en de teamgeest die dit team week na week weer etaleert zou ook dat niet voldoende zijn. Ondanks dat 4 van de 5 doelpunten uiteindelijk van dezelfde voet kwamen is deze uitslag toch vooral een teamprestatie waarop de hele ploeg trots mag zijn.  Met nog 3 wedstrijden voor de boeg smaakt dit naar meer!