9752AD
HAREN GN
tel. 050-5268797

Opstelling GVAV-Rapiditas JO17-3

"Mazzel, in hoofdletters" schreven we afgelopen december over de eerdere ontmoeting tussen uw jo17-3 en Helpman. Zeer tegen de veld-verhoudingen in kwamen we toen op een riante voorsprong, die met hangen-en-wurgen ook nog eens over de streep werd getrokken (uitslag toen: 3-4). De normaal gesproken ook in blauw-wit, maar vandaag in het rood gestoken tegenstander zal dus op sportieve revanche uit zijn: zeker een punt van aandacht voor onze mannen vandaag.
Voor zover mogelijk (we kampen nog altijd met een paar langdurige blessures) reizen we met een redelijk compleet team af naar de in een voorzichtig voorjaarszonnetje badende Esserberg, aangevuld met 'oude bekenden' Collin en Brandon en een jo17-3 debutant: Justin. Super dat jullie er waren heren: dank!
Plaats van handelen is het rugbyveld, dat (zoals de naam doet vermoeden) primair ingericht is om rugby op te spelen. Brengt een extra uitdaging met zich mee in de zin dat de voor onze sport bedoelde lijnen geel (en niet wit) zijn: reden dat we gedurende de wedstrijd nog wel eens een inworp van ruim een meter buiten de lijnen mogen bewonderen...

De mazzel die we de vorige keer hadden heeft uw jo17-3 niet vaak: meestal worden wedstrijden die op zich gemakkelijk in een gelijkspel hadden kunnen eindigen verloren en ook vandaag is het zo'n dag: na een heel nerveuze 1e helft (van beide kanten) staat er nog niets op het scorebord (0-0). In het tweede bedrijf wordt wel gescoord, maar de thuisploeg (die er sowieso de hele wedstrijd beter in slaagt om druk op de bal te houden en in balbezit te blijven) doet dat uiteindelijk 1x meer dan onze helden: eindstand 3-2.

Zoals gezegd wordt er in de eerste helft niet gescoord. Niet alleen doelpunten ontbreken deze eerste 40 minuten: beide ploegen hebben moeite om in het spel te komen en de wedstrijd als geheel oogt daardoor rommelig en weinig aantrekkelijk. Bijna alle spelers op het veld hebben moeite om naar de juiste kleur te passen en er wordt ondanks de stevige wind veel op 'de lange bal' gespeeld: die waaien zonder uitzondering allemaal weg. De blauw-wit-roden wisselen bovendien onderling te vaak van afgesproken posities om dat beeld te kunnen veranderen, stranden daardoor vaak in individuele duels die te weinig worden gewonnen om aanvallend wat te kunnen doen en sluiten niet voldoende aan om verdedigend de druk te kunnen zetten die we voor de wedstrijd hadden afgesproken. Helpman lijkt na een stroef begin gaandeweg in het eerste bedrijf iets gemakkelijk combinaties te vinden, maar ook dat levert uiteindelijk niet heel veel gevaar voor ons doel op: ruststand 0-0.

Na de rust verandert dit beeld enigszins, maar niet in ons voordeel. De thuisploeg heeft nu de wind in de rug en gebruikt die om het spel bijna in zijn geheel naar onze helft te verleggen. Onze helden staan zwaar onder druk, maar openen na enkele minuten desondanks de score: een wilde verre trap wordt door de verdediging van de thuisploeg verkeerd ingeschat en door Emin en Kayne attent tot doelpunt gepromoveerd. Alweer wat onterecht op voorsprong tegen deze ploeg: zouden we dat vast kunnen houden? Het antwoord daarop lijkt geruime tijd 'zou best kunnen', maar de roodgehemde Helpmanners geven niet op, blijven veel druk op onze verdediging houden en krijgen na een poosje (misschien een beetje gemakkelijk?) een penalty. De eerste inzet wordt nog door Pim gekeerd, maar bij de rebound is onze doelman kansloos: het is weer gelijk (1-1). Ook daarna blijven de gastheren aandringen, blijft het zwaar voor onze helden en houdt Helpman het beste van het spel. Dat resulteert al snel in een voorsprong voor de thuisploeg (2-1, een prachtig afstandschot) en het gevoel langs de kant dat het daar wel eens niet bij zou kunnen blijven. Op het veld geeft GVAV echter nog niet op en dat levert een kwartier voor tijd zelfs nog de gelijkmaker op: gastspeler Justin geeft van links een lage, snoeiharde voorzet die (alweer) door Emin wordt binnengelopen. De ruimtes die we inmiddels op het middenveld moeten weggeven worden onze helden slechts minuten daarna fataal: de absolute man-of-the-match aan Helpman kant mag vrijwel ongehinderd met de bal tot 20 meter voor onze goal oplopen en herhaalt met een verwoestend afstandschot het kunststukje waarmee hij ook al de 2-1 had aangetekend: eindstand 3-2.