GVAV JO13-1 is maatje te klein en verliest met 0-6 van Cambuur Leeuwarden JO13-1

Opstelling

12-11-2016 - GVAV JO13-1 heeft thuis haar best gedaan tegen koploper Cambuur Leeuwarden JO13-1 maar had met de 0-6 einduitslag weinig in te brengen tegen de Friese profclub. De zes tegendoelpunten werden netjes over beide helften verdeeld.

Met nog drie - op papier makkelijke(re) - wedstrijden in de eerste seizoenshelft voor de boeg is het zaak voor onze mannen om weer punten te gaan pakken en zo een plaats in het linkerrijtje af te dwingen.

VOORAF
De belangrijkste 'vooraf' mededeling is natuurlijk het trieste nieuws dat erelid Hans Löwenberg op donderdag overleden is. Hans heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op vele GVAV-leden en dat al ruim 50 jaar lang! Ook namens GVAV JO13-1: Het ga je goed Hans.

Tegenstander Cambuur Leeuwarden is sinds dit seizoen 'gescheiden' van FC Groningen en kent weer een eigen jeugdopleiding met vier jeugdelftallen en een voetbalschool. Door de nieuwe start spelen alle Cambuur jeugdteams op een te laag niveau met veel (ruime) overwinningen voor alle jeugdteams als gevolg. Na tien wedstrijden hebben de JO19-1, JO17-1 en JO13-1 negen keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld en heeft de JO15-1 zelfs nog de perfecte score van dertig punten uit tien wedstrijden.

Cambuur Leeuwarden JO13-1 heeft een mooi evenwicht van eerste- en tweedejaars in hun selectie. Zoals ook op hun teamsite te zien, speelden 40% van hun jongens vorig jaar ook al bij Cambuur en is 60% van de selectie nieuw. Cambuur JO13-1 is dit seizoen in een spannende strijd beland met Go Ahead Eagles JO13-1 (en wellicht zelfs verrassing ATC '65 JO13-1). Op 26 november volgt de eerste onderlinge wedstrijd tussen de twee profclubs met de nummer één positie als inzet.

Onze jongens hebben een opvallende voorkeur voor de maanden dit seizoen; in augustus werd er veel verloren, in september werd bijna alles gewonnen en in oktober was het vooral weer de tegenstander die juichend het veld verliet. In november zijn we door de 0-1 overwinning op Flevo Boys weer goed begonnen! Bij de Indoor Cup zijn we helaas afgelopen woensdag met beide teams in de 'verliezerspoule' geëindigd waarbij mag worden aangetekend dat de verschillen miniem waren tussen de amateurclubs.

1e HELFT
Onze jongens weten dat zij zich vandaag moeten meten met én de koploper van de competitie én een profclub met allemaal geselecteerde voetballers. Cambuur heeft een met eerste- en tweedejaars gecombineerd team maar het zijn bijna allemaal grote en fysiek sterke jongens. Zaak voor onze jongens om goed te voetballen bij balbezit en de mouwen op te stropen wanneer de Friezen aan de bal zijn. Het begin biedt hoop; onze jongens zetten druk op Cambuur en zien dat onze tegenstanders hier moeite mee hebben en zich een aantal malen genoodzaakt zien om de bal over de zijlijn te spelen. In de 7e minuut wringt Bob zich handig langs zijn tegenstander en speelt hij de bal naar de vrij voor het doel staande Jhaz. Waar de trekker overhalen wellicht de beste optie was, zoekt Jhaz de combinatie met Bob en weet Cambuur ternauwernood het leer weg te werken. Waar onze jongens van een inworp voor ons uitgingen, zijn de Friese tegenstanders sneller bij de les en nemen de ingooi, zoeken de fysiek sterke en snelle linksbuiten en zien hem de bal klaar leggen voor de spits. Met een simpele voetbeweging tikt hij de openingstreffer binnen: 0-1 CAMBUUR LEEUWARDEN JO13-1. GVAV houdt nog even stand maar ziet vanaf een minuut of vijftien dat Cambuur sterker wordt. Toch duurt het tot de laatste minuten van de eerste helft dat de 'doodsteek' aan onze jongens gegeven wordt. Eerst eindigt een lange bal via de rug van Aaron voor de voeten van de spits die raad weet met deze geboden buitenkans: 0-2 CAMBUUR LEEUWARDEN JO13-1. Twee minuten later wordt de bal in een scrimmage niet goed weggewerkt en krijgt Cambuur wederom een doelpunt op een presenteerblaadje: 0-3 CAMBUUR LEEUWARDEN JO13-1.

2e HELFT
Zoals vaker genoemd en geroemd; Willem laat alle jongens (praktisch) evenveel minuten maken en heeft er geen moeite mee om tegen de koploper een aantal van zijn sterkhouders (door) te wisselen. In de tweede helft wordt er in vergelijking met de eerste helft weinig weggegeven en gecreëerd. Rowen, Nigel, Alain en Romano brengen met hun invalbeurt nog wat extra power maar dit mag helaas niet leiden tot uitgespeelde kansen. Cambuur weet op haar beurt wel te scoren maar heeft hier de dode spelmomenten (vrije trappen en penalty) voor nodig. Eerst mag de begenadigde middenvelder van Cambuur aanleggen voor een vrije trap en gaat deze bal via Helge en één van de grotere Cambuur spelers in het doel 0-4 CAMBUUR LEEUWARDEN JO13-1 en daarna gaat de bal rechtstreeks vanuit een vrije trap in de korte hoek 0-5 CAMBUUR LEEUWARDEN JO13-1. Vijf minuten voor tijd is een penalty voor koploper Cambuur het laatste wat op het scoreformulier terecht komt. De Friese nemer van de penalty blijft rustig en schiet de eindstand tegen de touwen: 0-6 CAMBUUR LEEUWARDEN JO13-1.

We wisten vooraf dat met vier profclubs in vijf competitiewedstrijden het zwaar zou worden maar het is uiteraard wel jammer dat er nog geen punten zijn behaald tegen deze ploegen. Zijn we kansloos? Dat denk ik niet maar het is duidelijk dat er een goede wedstrijd van iedereen aan onze kant voor nodig is om een profclub aan het wankelen te krijgen. Over twee weken spelen we bij en tegen de eerstejaars van FC Groningen en kunnen we laten zien dat er zeker wel punten te behalen zijn tegen 'profs'. Na FC Groningen JO13-2 volgen nog twee 'laagvliegers' met Dronten en Urk en kunnen we halverwege het seizoen nog een 'linkerrijtje' positie opeisen.

Wij willen uiteraard tegenstander Cambuur Leeuwarden JO13-1 feliciteren met hun overwinning en succes wensen bij de 'kraker' in de volgende competitieronde tegen Go Ahead Eagles JO13-1. Daarnaast bedanken wij de scheidsrechter voor het fluiten, meneer Bonevacia bedanken voor het goede vlaggen en de aanwezige supporters voor het aanmoedigen van onze jongens!

GVAV JO13-1 – CAMBUUR LEEUWARDEN JO13-1          0 – 6 (0 – 3)
Scoreverloop: 11. Cambuur Leeuwarden 0-1, 28. Cambuur Leeuwarden 0-2, 30. Cambuur Leeuwarden 0-3, 36. Cambuur Leeuwarden 0-4, 38. Cambuur Leeuwarden 0-5, 55. Cambuur Leeuwarden 0-6
Toeschouwers: 58.
Opstelling GVAV JO13-1: Helge, Aaron (40. Nigel), Victor (35. Romano), Mardo, Jeroen, Jayden (35. Alain), Tygene, Jhaz, Bob, Chavier, Ian (40. Rowen)