GVAV JO13-1 verliest met 3-2 van ACV JO13-1 in de Jeugdcup

3 - 2

GVAV-Rapiditas JO13-1JM

14 november 2016 18:00

Opstelling GVAV-Rapiditas JO13-1JM

14-11-2016 - GVAV JO13-1 heeft in de vierde wedstrijd van de Jeugdcup het onderspit moeten delven tegen ACV JO13-1. Ondanks een 1-2 voorsprong bij rust waren het de tegenstanders uit Assen die in de tweede helft de overwinning binnen sleepten.

De kopgoal van Rowen en het afstandschot van Ian kwamen via goed samenspel tot stand maar waren niet genoeg om op de Jeugdcup-ranglijst te stijgen naar de 2e of zelfs 3e plaats.

VOORAF
Onze tegenstander van vandaag is een vereniging met een uitstekende staat van dienst in het Nederlandse amateurvoetbal; tweemaal werden zij Algeheel Amateurkampioen van Nederland (1978 en 1986). De jeugdeltallen van ACV spelen bijna allemaal op landelijk (3e divisie) niveau. Alleen de JO13-1 speelt dit seizoen haar wedstrijden in de hoofdklasse maar doet hierin sterk mee om de plaatsen die recht geven op promotie naar de 3e divisie.

ACV JO13-1 strijdt dit seizoen met Olympia '28 JO13-1 en andere Jeugdcup tegenstander HZVV JO13-1 om het kampioenschap van de Hoofdklasse. Na de matige start in de competitie (met een nipte nederlaag tegen Olympia '28 en een gelijkspel tegen HZVV) is ACV een mooie inhaalslag begonnen om zo aan het einde van het seizoen de kampioensschaal omhoog te kunnen houden. In de Jeugdcup zijn zij op 'papier' de zwakke broeder maar wisten zij al - in tegenstelling tot onze jongens - te winnen van FC Groningen JO13-2 en doen zij nog volop mee.

GVAV JO13-1 zit in een fase van het seizoen waar successen en teleurstellingen zich in rap tempo door elkaar laten opvolgen. In de competitie werd er zonder goed te voetballen nipt gewonnen van Flevo Boys JO13-1 en met ruime cijfers verloren van Cambuur Leeuwarden JO13-1, Jeugdplan Nederland (KNVB selectieteam) nodigde veel van onze jongens uit voor het spelen van selectiewedstrijden en tijdens de trainingen werd er progressie geboekt op defensieve onderdelen zoals het verdedigen van de tegenstander, de bal en de zone. Ook zijn onze jongens 'proefkonijn' voor het - zelfs door Ajax gebruikte - feedbacksysteem IKSO.

In de Jeugdcup is er werk aan de winkel. Na de klinkende overwinning op HZVV JO13-1 waren Be Quick 1887 JO13-1 en FC Groningen JO13-2 te sterk voor onze jongens. Ondanks dat er een hele competitie wordt gespeeld, is een overwinning op ACV JO13-1 nodig om aansluiting te houden voor de halve finale plaatsen.

1e HELFT
De eerste helft begint goed met veel balbezit en duidelijke intentie om met goed voetbal tegenstander ACV JO13-1 onze wil op te leggen. Door de afwezigheid van één van onze vaste krachten Romano en met andere sterkhouders Victor, Jeroen en Jayden op de bank was het aan de andere jongens om te laten zien dat iedereen zijn taken en verantwoordelijkheden van zijn positie kent. Zo liet onder andere Tygene zich als laatste man gelden door veel de bal op te eisen en steeds voor een voetballende oplossing te kiezen en was ons middenveld met Jhaz, Alain, Ian en Bob goed tussen de linies door aan het samenspelen. Linksbuiten Rowen krijgt hierdoor vroeg in de wedstrijd al twee mooie uitgespeelde kansen maar mist net de precisie om de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. ACV JO13-1 laat op haar beurt zien niet zomaar hoog in de Hoofdklasse te staan waarbij zij vooral in de eerste helft genoodzaakt zijn om tegen te houden.
In de 20e minuut snelt Aaron zijn directe tegenstander voorbij en wordt er aan de noodrem getrokken. De overtreding wordt door de scheidsrechter gezien waarna Alain zich over de vrije trap ontfermt. Met een bal op maat laat Alain de meegereisde GVAV supporters voor 't eerst juichen; de bal draait met een goede curve de 'zestien' in en vliegt via een mooi ingekopte bal van Rowen in het ACV doel: 0-1 GVAV JO13-1! GVAV JO13-1 blijft aanzetten maar ziet een aantal minuten later dat de eerste kans van ACV JO13-1 er direct eentje uit het boekje is. Waar ACV sowieso de gehele wedstrijd met goed voetbal en strak ingespeelde ballen over de grond liet zien niet onder te willen doen voor ons, was het in de 26e minuut ook meteen raak. Via een mooi uitgespeelde aanval bedacht de ACV spits zich geen moment en schoot de bal langs Helge in ons doel: 1-1 ACV JO13-1. Nog geen twee minuten later herstellen wij de score. Jhaz en Bob trekken door hun loopacties de verdediging uit elkaar waardoor Ian vrij kan doorlopen en vanaf het randje van het strafschopgebied de volgende treffer kan noteren: 1-2 GVAV JO13-1! Met deze terechte voorsprong wordt er gerust.

2e HELFT
De tweede helft is helaas voor ons een compleet ander beeld dan de eerste. Wij spelen een stuk minder dan in de eerste helft maar de credits mogen ook zeker aan tegenstander ACV worden gegeven; met het doorschuiven van hun fysiek sterke nummer 3 naar het middenveld staat het een stuk beter bij hen en zijn zij ook de betere. Onze jongens komen minder (lees: niet?) echt meer aan voetballen toe, ballen komen veel minder vaak aan en er wordt veel meer en sneller balverlies geleden. Helge houdt ons bij de eerste twee kansen nog op de been maar de derde kans is daadwerkelijk scheepsrecht. De goede spits schiet beheerst de gelijkmaker tegen de touwen: 2-2 ACV JO13-1. ACV ruikt dat er meer te halen valt en blijft via hun naar het middenveld doorgeschoven nummer drie druk zetten. In de 42e minuut leidt dit ook de genadeklap in. De fysiek sterke ACV'er wint eerst de bal op het middenveld, stoomt op richting onze goal en kan via een mooi opgezette één-twee uithalen met als resultaat een op basis van de tweede helft terechte voorsprong: 3-2 ACV JO13-1.
In de laatste vijftien minuten van de wedstrijd wordt het spel aan beide kanten onzorgvuldig(er). Door middel van lange ballen proberen onze jongens de gelijkmaker te forceren maar ook ACV komt nog een aantal maal gevaarlijk voor de sterk keepende Helge. Verder dan een paar 'oe's en aa's' komen beide ploegen niet meer waardoor de goede eerste helft van GVAV JO13-1 helaas minder zwaar weegt dan de goede tweede helft van ACV JO13-1.

Wij willen uiteraard ACV feliciteren met hun goede wedstrijd en overwinning, de scheidsrechter bedanken voor het fluiten, meneer Agter bedanken voor het goede vlaggen en de meegereisde supporters voor het rijden en supporten van onze jongens.

Aanstaande zaterdag is er een inhaalweekend en hebben wij hierdoor een vrij weekend. Daarna volgen er weer een paar mooie affiches met onder andere de competitiewedstrijd bij en tegen FC Groningen JO13-2 op 26 november. Een overwinning zou voor het moraal goed zijn.

ACV JO13-1 – GVAV JO13-1    3-2 (1-2)
Scoreverloop: 20. Rowen 0-1, 26. ACV 1-1, 28. Ian 1-2, 36. ACV 2-2, 42. ACV 3-2
Toeschouwers: 46.
Opstelling GVAV JO13-1: Helge, Nigel, Tygene (40. Victor), Mardo, Jhaz (40. Jeroen), Alain, Ian (40. Jayden), Bob, Aaron, Chavier, Rowen